Rakovník: Porodnice má rekord, loni se v ní narodilo více než tisíc dětí

13.02.2020 10:51

Magická tisícovka překonána. „V roce 2019 se v porodnici Masarykovy nemocnice v Rakovníku narodily 1007 děti při 1003 porodech. Je to rekordní počet za posledních 40 let,“ uvedl primář gynekologicko porodnického oddělení MUDr. Radek Poláček.

Rakovník: Porodnice má rekord, loni se v ní narodilo více než tisíc dětí
Foto: mesto-rakovnik.cz
Popisek: Budova radnice ve městě Rakovník

Chlapců se narodilo o 72 víc než děvčat. Mezi narozenými bylo také 7 dvojčat. Z celkového množství porodů se jich 218, tedy 21,74% provedlo pomocí císařského řezu. Nejtěžší novorozenec vážil 5370 gramů, nejmenší pak 1070 gramů. „Tatínkové využívají v 95% možnost být u narození svého potomka,“ upřesnil primář Poláček.

V některých případech však byla cesta miminek do života poměrně složitá. „Měli jsme velmi komplikovaný císařský řez, žena byla několikrát operována, prodělala dvakrát těžké krvácení pro nesrážlivost krevní, ale nakonec jsme jí i dítě ve spolupráci s pražskými kolegy zachránili,“ objasnil primář Poláček. Nejčastější dívčí jména v rakovnické porodnici byla: Anna, Eliška, Rozálie, Amálie, u chlapců pak Jan Matyáš a Matěj.

Děti však od svých rodičů dostávaly i poněkud neobvyklá jména. Dívky třeba Aurora, Jitřenka, Tiema, Noemi, Erin, Pascaline, Ada, Kira, Gloria, Sarah, Aylin, Vilemína nebo Rheia, Chlapci pak Lionel, Ruben, Zeno, Cedrik, Corwi, Vlk, Jeremiáš, Severin, Gedeon, Ananda, Simeon, Baltazar, Bartoloměj a Damien.

Počet narozených dětí v rakovnické porodnici stoupá už několik let za sebou. To jistě není náhoda. „Věnujeme se ženám individuálně, snažíme se vyhovět jejich porodním přáním, samozřejmě v rámci bezpečnosti, máme báječné porodní asistentky a pediatry a vždy se snažíme udělat to nejlepší pro spokojenost rodiček. K tomu máme i příjemné prostředí porodního sálu. Naší raritou jsou porody do vody, kterých jsme měli v minulém roce 32. To je v současné době největší soubor porodů do vody v České republice,“ řekl primář Poláček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…