Říčany se na konci léta tradičně rozezní do rytmů jazzu a swingu

12.07.2016 14:30

Poslední srpnový týden město ovládne jazzová a swingová horečka v rámci hudebního festivalu Pohoda džez, aneb týden jazzu v Říčanech.

Říčany se na konci léta tradičně rozezní do rytmů jazzu a swingu
Foto: info.ricany.cz
Popisek: Říčany

Šest říčanských restaurací po celý týden od 22. do 27. srpna 2016 hostí přední jazzové kapely. Ve své premiéře zde vystoupí třeba známý zpěvák Jan Smigmátor. V pořadí šestý ročník by si však neměli nechat ujít ani fanoušci populárních kapel Sax&Rhythm, Jazzmazec či zpěvačky Jany Koubkové. Sobotní večer proběhne nově v duchu Benátské noci.

Závěr letních prázdnin v Říčanech zpříjemní již tradičně jazzový festival Pohoda Džez. Od pondělí 22. do soboty 27. srpna se v místních restauracích vystřídá několik jazzových a swingových kapel. Hudební skupiny zahrají každý večer v restauracích U Labutě, U Anežky, Pavilon, Čajovna, Na Rychtě a na závěr na Jurečku. Koncerty začínají různě, v rozmezí od 18.00 do 19.00 hodin. Během jazzového týdne se představí festivalové stálice i zcela noví hosté.

„Letošním oživením celého festivalu bude sobotní závěrečná „Benátská noc“. Návštěvníci koncertu na Jurečku se mohou těšit na romantické projížďky za svitu nejen měsíce, ale i lampiónů. Zbývá nám zajistit už jen pěkné počasí. Ale i ostatní koncerty mají vždy svá tajemství, kouzlo a jedinečnou a neopakovatelnou atmosféru,“ zve všechny vyznavače jazzové hudby a romantiky na oblíbený festival místostarostka Hana Špačková.

pondělí

18:00

22. 8. 2016

U LABUTĚ

Elena Sonenshine Trio

úterý

19:00

23. 8. 2016

U ANEŽKY

Vít Švec Trio

středa

18:30

24. 8. 2016

PAVILON

Jana Koubková Quartet

čtvrtek

18:00

25. 8. 2016

ČAJOVNA

Jan Smigmátor & Swinging Q

pátek

18:00

26. 8. 2016

NA RYCHTĚ

Jazzmazec

sobota

19:00

27. 8. 2016

JUREČEK

Sax&Rhythm

 
Zahajovací koncert proběhne v pondělí U Labutě pod vedením zpěvačky, textařky a skladatelky Eleny Sonenshine s hostujícím triem. Zpěvačka a absolventka Konzervatoře Jaroslava Ježka patří k naší jazzové špičce a pravidelně koncertuje se svými muzikanty na jazzových festivalech v zahraničí.

V úterý se diváci mohou těšit na Vít Švec Trio, které vystoupí U Anežky. Formace v obsazení klavír, kontrabas a bicí vznikla v roce 2000 v Praze. V mírně obměněné sestavě pravidelně hrají v pražských i mimopražských jazz klubech a festivalech.

Středa patří tradičně restauraci Pavilon a populární zpěvačce Janě Koubkové a jejímu Quartetu. Ta vystupuje na říčanském festivalu pravidelně od jeho počátků a již dříve nešetřila pochvalou: „To, že se v Říčanech realizuje jazzový festival, je nesmírně záslužné."

Čtvrteční večer se každoročně rozezní do jazzových tónů na zahrádce v Čajovně. Tu v minulosti navštívili hvězdní hosté jako Eva Pilarová, Jitka Zelenková nebo Jiří Suchý. Letos si zde podmaní přítomné hosty nadaný jazzový a swingový zpěvák Jan Smigmátor & Swinging Q, který zastupuje mladou generaci českých jazzmanů. Na hudební scéně 21. století s noblesou ztělesňuje odkaz swingových králů, jakými byli Frank Sinatra, Bobby Darin nebo dodnes fantastický zpěvák Tony Bennett. Jeho styl, frázování a láska k jazzu a swingu nejlépe v big bandovém aranžmá ho dnes řadí mezi přední interprety tohoto žánru u nás.

V pátek Na Rychtě zahraje říčanská kapela Jazzmazec tvořená převážně zkušenými profesionálními hudebníky. Repertoár skupiny je výhradně autorský. Stylově ji lze zařadit do moderního jazzu, kde se prolínají i prvky rockové a klasické hudby.

Finále festivalu se jako každý rok uskuteční v malebném prostředí restaurace Jureček. Rozloučit se můžete za hudebního doprovodu Říčaňákům dobře známé skupiny Sax&Rhythm. Početný soubor navazuje na úspěšné působení kapely SWING BAND Říčany v 90. letech a saxofonového souboru, z něhož postupným rozšířením o bicí, piano, syntetickou baskytaru a kytaru v roce 2007 vznikl. Žánrově se pohybuje v oblasti jazzu a z něj vycházejících stylů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…