Roudnice nad Labem: Měníme nevzhledné kontejnery za moderní alternativu

11.10.2018 20:38

V minulém měsíci proběhlo dokončení polozapuštěných kontejnerových nádob na nových stanovištích pro sběr separovaného odpadu v Mlýnské a Židovické ulici. Roudnice tak má již sedm těchto moderních odpadových zařízení. Stále se však potýká s bezohledným odkládáním odpadu.

Roudnice nad Labem: Měníme nevzhledné kontejnery za moderní alternativu
Foto: archív autora
Popisek: Roudnice nad Labem

Předmětem projektu bylo vytvoření dvou stanovišť polozapuštěných kontejnerů pro separovaný odpad v  Mlýnské ulici, kde nahrazuje klasické kontejnery v blízkosti katolického kostela a dále v lokalitě Podlusk, konkrétně ulici Židovická.

„Dlouhodobě se v  Roudnici snažíme o  nahrazování mnohdy nevzhledných a  zapáchajících kontejnerů jejich alternativou v  podobě podzemních nádob. Výchozím požadavkem pro jejich umístění je vždy nalezení lokality, kde nedojde k  narušení stávajících inženýrských sítí. Jedná se o moderní a kvalitní řešení, které nám vydrží na mnoho let a věřím, že s  ním budeme spokojeni,“ řekl místostarosta Mgr. Jiří Řezníček.

V obou případech byly zvoleny tři nádoby systému Molok na papír (5?m3), sklo (3?m3) a plast (5?m3), při vývozu vyzdvihované zvedacím zařízením. Konstrukce a  mechanismus obou typů kontejnerů je shodně navržen na desítky let provozu. Liší se tedy jen tvarem a designem zevního obalu. Zakázka o  celkové ceně 845 988?Kč vč. DPH byla realizována firmou GKR STAVBY, s. r. o.

Roudnice se však stále potýká s bezohledným odkládáním odpadu nejen v blízkosti některých z těchto moderních stanovišť, ale i běžných kontejnerů. Jedno z takových míst se nachází právě nedaleko Mlýnské ulice u budovy gymnázia.

"Bohužel se stále častěji setkáváme s bezohledností občanů, kteří odpad ledabyle odkládají vedle kontejnerů v proluce u gymnázia. Paradoxně přitom nevyužívají nového stanoviště v Mlýnské ulici. Snažíme se veřejnosti v tomto směru vyjít maximálně vstříc, proto již došlo k vyjednání posunu zákazové značky Povodí Labe, která dosud bránila vjezdu až k nim," uvedl místostarosta Řezníček.

Hlavním opatřením, které by v tomto mělo přinést změnu, má být využití mobilních kamerových bodů městské policie. K jejich použití za tímto účelem došlo poprvé v lokalitě Na Čihadlech a nyní by měly být umisťovány i do dalších problematických míst.

"O pořádek se sice pravidelně starají pracovníci Roudnických městských služeb, nicméně nepovažuji to za řešení. Vzhledem k množství a složení odpadu, které kolem sběrných míst nacházíme, je patrné, že se nejedná jen o bezohlednost běžných občanů, ale i místních podnikatelů. Odpad z provozoven na tato místa, tím spíše mimo sběrné nádoby, rozhodně nepatří. Nasazení kamer snad alespoň některé z nich přiměje se příště zamyslet, jak s ním nakládají," dodal  místostarosta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…