Roudnice nad Labem: Město zajímá otázka profesního uplatnění absolventů

21.11.2015 18:47

V těchto dnech proběhlo pracovní setkání Hospodářské a sociální rady Litoměřicka na téma "Jak zlepšit profesní přípravu studentů a učňů pro potřeby firem na Litoměřicku?"

Roudnice nad Labem: Město zajímá otázka profesního uplatnění absolventů
Foto: Roudnice nad Labem-zámek
Popisek: Roudnice nad Labem-zámek

"V našem regionu je dlouhodobý nedostatek řemeslně a technicky vdělaných studentů a učňů uplatnitelných na trhu práce a žáci ani jejich rodiče nejsou motivováni k výběru těchto oborů. Hledáme způsoby a možnosti řešení, jež můžeme přímo ovlivnit - hledáme příklady dobré praxe, kterými se můžeme inspirovat." Takto by se dala shrnout myšlenka zasedání HSR-LT, kterou se společně s dalšími hosty za vedení města Roudnice nad Labem zabýval i místostarosta Mgr. Jiří  Řezníček.

Program jednání byl zaměřen nejen na identifikaci příčin a hledání řešení tohoto problému, ale také výměnu zkušeností a příkladů dobré praxe mezi školským a firemním prostředím, či formami motivace dětí, mládeže, ale i rodičů právě pro technické obory a řemesla.

Přítomní se shodli na nutnosti zintenzivnění spolupráce a komunikace mezi školami a zaměstnavateli v regionu a byl projednán návrh na tvorbu akčního plánu k regionální podpoře těchto oborů.

"Jsem přesvědčen, že nabídka vzdělání by měla reflektovat potřeby zaměstnavatelů v regionu a to nejen kvůli jim samým, ale především absolventům, kteří se tak daleko snáze uplatní na trhu práce. Přímá spolupráce místních škol a firem je jednou z cest, jak toho dosáhnout," řekl Řezníček.

Přítomní starostové a zástupci škol se dohodli na dalším společném postupu.

"Jedním z dalších kroků by mohla být realizace "veletrhu příležitostí" pro studenty základních škol, kde by se na jednom místě mohli jak žáci, tak především jejich rodiče seznámit s nabídkami regionálních zaměstnavatelů a zvolit pro své dítě to správné vzdělání," dodal místostarosta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…