Rožnov pod Radhoštěm se postará o osoby bez přístřeší

03.09.2016 6:30 | Zprávy

Noclehárnu a denní centrum pro osoby bez přístřeší vybuduje město Rožnov pod Radhoštěm v prostorách své budovy na ulici Čechova. Plnohodnotná sociální služba by měla fungovat už na začátku letošní zimy.

Rožnov pod Radhoštěm se postará o osoby bez přístřeší
Foto: roznov.cz
Popisek: Náměstí v Rožnově pod Radhoštěm

Město Rožnov pod Radhoštěm vybuduje na ulici Čechova noclehárnu pro osm osob (předpokládá se kapacita šest mužů a dvě ženy) a také denní centrum pro osoby bez přístřeší. „V uplynulých dvou letech jsme si formou realizace tzv. sedárny (více zde) vyzkoušeli, že o tuto službu je zájem, a že vybraná lokalita (patro bývalých kanceláří úřadu nad služebnou Městské policie Rožnov) je vhodná a nekonfliktní.

Proto jsme se rozhodli rekonstruovat naše bývalé a dnes nevyužívané kanceláře a vybudovat noclehárnu pro osm osob. Nejedná se ale o ubytovnu, kde by lidé trvale přebývali. Noclehárna je určena opravdu k  přespání, vykonání osobní hygieny a  ráno klient i se svými věcmi odchází,“ popsal novou službu místostarosta Rožnova Jan Kučera. „Dále zde bude vybudováno denní centrum pro osoby bez přístřeší, do kterého budou moci lidé zajít přes den, mohou si zde uvařit, vyprat, odpočinout si. A především zde budou mít k dispozici službu sociálního pracovníka, který s nimi bude pracovat, pomůže jim například vyřídit si doklady, příspěvek v hmotné nouzi nebo si hledat práci. To vše by mělo směřovat k tomu, aby se lidé bez přístřeší snáze zapojili do normálního života. Chceme jim tak nabídnou pomocnou ruku a alternativu k dosavadnímu životu na ulici,“ uvedl Jan Kučera.

Provozovatelem noclehárny i denního centra nebude město, ale některý ze stávajících odborných poskytovatelů sociálních služeb. Finanční prostředky na provoz budou hrazeny ze státního rozpočtu. „Na vybudování noclehárny i denního centra předložíme žádost o dotaci z Integrovaného regionální operační program. Budeme-li úspěšní, získáme 90% předpokládaných investičních nákladů, které jsou rozpočtovány na 1,2 milionu korun. V případě neúspěchu při žádosti o dotaci bude město realizovat investici ze svého rozpočtu,“ slíbil místostarosta Kučera.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Za volantem seděli opilí. Řidič to na strážníky zkoušel s jedním pivem

20:27 Vyškov: Za volantem seděli opilí. Řidič to na strážníky zkoušel s jedním pivem

Hlídka městské policie, která v okolí Sídliště Osvobození prováděla kontrolní činnost, si v neděli 2…