Šlapanice: Další fázi přípravy nového územního plánu máme za sebou

01.11.2020 17:02

Aktuální územní plán Šlapanic je již řadu let nevyhovující a nese s sebou mnoho negativ. Jsou to například desítky hektarů průmyslových ploch v sousedství obytné zástavby ulic Švehlova, Wurmova nebo Brněnských polí, navíc na nejlepší orné půdě, zastaralé dopravní řešení či nedostatečné regulativy výstavby. Návrh nového územního plánu tyto zásadní problémy eliminuje.

Šlapanice: Další fázi přípravy nového územního plánu máme za sebou
Foto: slapanice.cz
Popisek: Město Šlapanice

Návrh územního plánu, který by měl nahradit ten současný, stále platný a plný nedostatků, přichází se zcela novou koncepcí.

  • Neobsahuje rozsáhlé průmyslové plochy původně plánované zóny CTP Invest, s. r. o., v sousedství ulic Švehlova, Wurmova a Brněnských polí.
  • Centrální území Cukrovaru mění z průmyslu na přestavbové území. Západní obchvat města nad ulicí Švehlova a Brněnskými poli převádí ze zastavitelných ploch do územní rezervy k dalšímu prověření.
  • Omezil plochy pro bydlení a respektuje tak novou strategii rozvoje města do 10 000 obyvatel.
  • Zábory zemědělského půdního fondu snižuje o desítky hektarů.

V srpnu jsme pak udělali další krok k přijetí tohoto nového územního plánu (dále ÚP), když na konci měsíce proběhlo veřejné projednání jeho návrhu. Dalším krokem v procesu pořizování nového ÚP bude vyhodnocení obdržených připomínek a námitek. Podle způsobu jejich vyhodnocení dojde buď k úpravám návrhu a jeho schválení zastupitelstvem, nebo k opakovanému veřejnému projednání.

V diskuzi či dotazech k veřejnému projednání zaznělo mnoho témat. V aktuálním vydání zpravodaje se podíváme na ta nejzásadnější.

Lokální biokoridory a biocentra
V návrhu ÚP byly navrženy jako veřejně prospěšná opatření a občané projevili obavu z možného vyvlastnění svých pozemků a majetku. Nejdiskutovanější bylo biocentrum v údolní nivě Říčky mezi Šlapanicemi a Bedřichovicemi, kde se reálně nachází zahrádkářská oblast. Umístění biocentra do této oblasti je podmíněno zákonem. Obava občanů z vyvlastnění pozemků v této oblasti není na místě, zastupitelstvo tímto směrem v žádném případě neuvažuje. V diskuzi na veřejném projednání proto z mé strany zaznělo, že město vyvlastňovat pozemky v této oblasti nechce a nebude. Spolu s projektanty a pořizovatelem budeme hledat cestu k zachování stávajících zahrádek.

Návrh bydlení v lokalitě Smetanova
V případě zmíněné lokality občané vyjádřili obavu z rozvoje bydlení a s tím souvisejícího nárůstu počtu občanů v ní, z nedostatečně kapacitní komunikace, možných konfliktů s přilehlými sportovišti (areál Schenk), zrušení klidové zóny či hlukové zátěže z vlakové dopravy. V rámci projednání občané navrhli například zřízení kruhového objezdu či požadovali odstranění ploch pro bydlení.

Anketa

Zaslouží si herec Josef Dvořák státní vyznamenání?

88%
12%
hlasovalo: 17898 lidí

Počet obyvatel do 10 000
Diskuze se týkala výpočtů počtu nových obyvatel. Výpočty budou ještě jednou prověřeny v rámci hodnocení připomínek.

Nové plochy pro bydlení v Bedřichovicích
Někteří občané vznesli požadavek, aby ÚP obsahoval plochy pro bydlení v Bedřichovicích. Návrh sice plochy pro bydlení obsahuje, ale zatím pouze v územní rezervě. Důvodem je vysoká hluková zátěž z dálnice D1. Do doby vybudování protihlukových opatření proto nelze v Bedřichovicích umisťovat nové plochy pro bydlení.

Západní obchvat (nad ulicí Švehlovou a Brněnskými poli)
V platném ÚP města je obchvat jako plocha k okamžitému zastavění, nový návrh ÚP umisťuje trasu obchvatu do územní rezervy. Územní rezervu zastavět možné není, její využití musí být nejdříve prověřeno. V současnosti se stále jedná o nadmístní záměr. To znamená, že umístění obchvatu není požadavkem města, ale nadřazené krajské dokumentace ZUR JMK. Město nově s ohledem na rozvoj a přítomnost Brněnských polí upřednostňuje umístění trasy v územní rezervě. Při dalším prověřování se bude určitě vycházet z připomínek obyvatel.

Parkoviště u nové železniční zastávky
Návrh ÚP umožňuje umístění parkoviště u železniční zastávky Šlapanice. Oproti původnímu návrhu byly plochy pro parkoviště zmenšeny. Zda skutečně k realizaci parkoviště dojde, bude také dále prověřováno v urbanisticko-dopravní studii.

Rekreační objekty a domy pro bydlení mezi Šlapanicemi a Bedřichovicemi
Návrh na zastavění ploch bydlením byl již v minulosti zamítnut nadřízeným orgánem, Krajským úřadem Jihomoravského kraje. Zástavbu proto nelze v ÚP navrhnout. Spojování sídel, v našem případě Šlapanic s Bedřichovicemi, je urbanisticky nežádoucí kvůli nárokům na infrastrukturu, zábor volné krajiny a podobně.

Zrušení zástavby u Slatiny
Území sousedící se Slatinou bylo prověřeno v rozsáhlé územní studii. Nesouhlasná stanoviska k zastavění plochy, odtržené od Šlapanic a napojené přímo na území Brna, vydalo přímo město Brno, Kancelář architekta města Brna či Brněnské vodárny. Na základě vyhodnocení územní studie nedoporučil pořizovatel ÚP zastavění této plochy, proto je navrhována k vyjmutí ze zastavitelných ploch.

Diskutováno bylo mnoho dalších témat, nyní je naším úkolem připravit vypořádání podaných připomínek a námitek. Občany budeme o dalším postupu při přijímání nového územního plánu informovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…