Slavnosti pětilisté růže v Českém Krumlově připomenou úspěchy Viléma z Rožmberka

17.06.2014 17:46

Tématem letošního 28. ročníku Slavností pětilisté růže je významná událost z let 1584 a 1585, a to předání řádu Zlatého rouna, což bylo nejvyšší říšské vyznamenání udělené Vilémovi z Rožmberka.

Slavnosti pětilisté růže v Českém Krumlově připomenou úspěchy Viléma z Rožmberka
Foto: ckrumlov.info
Popisek: Panorama města Český Krumlov

Kromě toho, že si připomeneme důležitý okamžik pro město i celou zem, má téma i další regionální kontext. Řád Zlatého rouna bude letos v sezoně vystaven v klášteře ve Vyšším Brodě. Toto významné ocenění však není jediným z Vilémových úspěchů a také jedinou událostí, kterou si budeme letos připomínat. Je tomu právě 450 let, kdy se narodila neméně významná osobnost, a to spisovatel William Shakespeare. I to připomenou Slavnosti pětilisté růže 2014, které se konají ve dnech 20. -22. června. Náměstí Svornosti, I. zámecké nádvoří, Pivovarská zahrada, Široká ulice, nádvoří Prelatury, Hradební ulice - zde všude bude probíhat program letošních Slavností, v jehož průběhu se uskuteční téměř 150 vystoupení na devíti scénách a projdou průvody o 700 kostýmovaných účastnících.

Slavnosti pětilisté růže zahájí v pátek 20. června v 15 hodin na náměstí Svornosti starosta města Dalibor Carda. Společně s průvodem se pak vydá na I. nádvoří zámku, kde bude slavnostně otevřen historický trh. Celým městem se rozezní středověká hudba a svá představení rozehrají divadelní soubory, kejklíři i šermířské skupiny. Tradičně bude na náměstí otevřena hospoda „U Petrova voka“, ve které proběhne pod vedením rychtáře příprava programu pro sobotní přivítání panovníka a jeho vzácných hostů. Vrcholem pátečního večera je noční ohňový průvod, který vyjde ve 21.45 hodin od městského divadla. Ohňový průvod dojde až do Pivovarských zahrad, v nichž bude rozehrána strhující ohňová show v podání Cirkusu LeGrando. Náměstí Svornosti toho času roztančí dojnásobní držitelé ceny Anděl za album roku, Tomáš Kočko a orchestr. Páteční večer zakončí Noc hudby, akustické recitály hudebních souborů přímo v ulicích města a krumlovských hospůdkách.

V sobotu 21. června město ožije již v dopoledních hodinách programem na všech scénách i historickým jarmarkem na I. zámeckém nádvoří. Nejočekávanějším bodem sobotního programu slavností je historický průvod městem. Společně s bezmála 700 šlechtici, rytíři na koních, bubeníky a vlajkonoši, měšťany, hudebníky, tanečníky a kejklíři, řemeslníky a dalšími umělci v čele se zástupci rodu Rožmberků se přeneseme do období gotiky a renesance. Průvod se v 15 hodin vydá od městského divadla přes historické centrum města do Pivovarské zahrady. Zde bude následně zahájen rytířský turnaj na koních nazvaný „Dělení růží“. Na tomtéž míste bude od 21.00 hodin rozehrána napínavá partie živých šachů, jež nese název „Královská nabídka L.P. 1573 aneb Pane Viléme ber!“. 

Živé šachy se po letech opět vrátí na otáčivé hlediště, a to v neděli v 11.00 hodin. Sobotní večer v Pivovarských zahradách bude dále pokračovat  jedinečnou hudebně-taneční show „Oheň a hudba“ a noční program zde uzavře koncert populární skupiny Papouškovo sirotci.

Sobotní program každoročně vrcholí velkolepým půlnočním ohňostrojem. V letošním roce se ohňostrůjci vracejí k tvorbě skupiny Pink Floyd, jejíž hudba světelné efekty doprovodí. To, že tato světelná show je opravdu jedinečná potvrzuje jeden z ohňových mužů Zdeněk Štěpánek. „Na 2 odpalištích se koordinuje cca 200 okruhů, do kterých jsou zapojeny efekty větší či menší intenzity v celkovém počtu  20 000 ks. Nejvyšší z nich dostřelují až do výšky 150 m.“

V neděli 22. června pokračují Slavnosti hudebně-divadelním programem na náměstí Svornosti.

V Jezuitském sálu Hotelu růže pak můžete navštívit tradiční hudební matiné českokrumlovských souborů Krumlovský komorní orchestr a Městský pěvecký sbor Perchta. Kdo by snad měl hudby ještě málo, může navštívit  otáčivé hlediště a zde shlédnout představení s názvem Proč bychom se netěšili – nejkrásnější sborové scény z českých oper v podání Jihočeského operního sboru. Koncert je uveden v rámci  roku České hudby 2014. Definitivní tečku za programem letošních Slavností udělá historický průvod, který vyjde ve 14.30 hodin ze zámku směrem k náměstí, kde se společně s 28. ročníkem Slavností pětilisté růže rozloučíme.

Nezapomínáme ani na dětské návštěvníky, pro které jsou v Pivovarské zahradě po oba dny připraveny středověké a orientální hry, makety dobývacích strojů či historický fotoateliér. Další dětský program čeká malé návštěvníky také v Hradební ulici a městském parku.

Tradiční historický jarmark vítá návštěvníky na I. zámeckém nádvoří od pátku 20. do neděle 22. Června. Gastronomické speciality budou lákat k ochutnání na trhu na náměstí Svornosti a v Široké ulici. Také českokrumlovské restaurace a hospůdky budou pro své návštěvníky po celý víkend otevřeny, mnohé s nabídkou vybraných specialit.

Více informací a programu, historii slavností, fotogalerii a videogalerii, termíny slavností v dalších letech a další informace naleznete na oficiálních stránkách akce www.slavnostipetilisteruze.eu, nebo www.slavnostipetilisteruze.cz

INFORMACE O VSTUPNÉM

Jednodenní vstupné:

Pátek - dospělí 100 Kč
Sobota - dospělí 200 Kč

Dvoudenní vstupné (permanentní vstupenka):

Dospělí  200 Kč

Organizované skupiny, hromadné objednávky
(pro skupiny nad 10 osob na základě objednávky) 150 Kč

Studenti 100 Kč, pro držitele ISIC, ITIC karet

Děti do 15 let 50 Kč

Vstup zdarma:

Děti do 10 let
Návštěvníci v historických kostýmech (gotika, renesance)
Držitelé ZTP

POŘADATELÉ:

  • Město Český Krumlov
  • Městské divadlo Český Krumlov o.p.s.
  • Českokrumlovský rozvojový fond, spol. s r.o.
  • Hana Pelzová – koordinátor trhu

 

  • Generálním partnerem je Budějovický Budvar, n. p.
  • Hlavními partnery jsou Madeta, a.s., Fronius Česká republika, s.r.o., Schwan Cosmetics CR, s.r.o.
  • Partnery jsou Linde Pohony, s.r.o., Vidox, s.r.o., Barrandov Studio a. s., Kámen a písek spol. s.r.o., Pivovar Eggenberg, a. s., Feston s.r.o., Hotel Růže Český Krumlov, Státní hrad a zámek Český Krumlov
  • Mediálními partnery jsou Českokrumlovský deník, Jihočeský kalendář, Českokrumlovská televize, Jihočeská televize, Rádio Frekvence 1, Týdeník 5+2, časopis Barbar a Oficiální informační systém Český Krumlov.

Organizátoři děkují všem partnerům za podporu 28. ročníku Slavností pětilisté růže!

Podrobné informace o Slavnostech pětilisté růže naleznete na www.slavnostipetilisteruze.eu nebo www.ckrumlov.cz/slavnosti2014.

V případě vašeho zájmu navštívit slavnosti města a zpracovat následně zážitky pro vaše média, Vás prosím o jmenovité nahlášení účasti na email: olga.kneiflova@mu.ckrumlov.cz, a to do 13. června 2014 12 hodin.

Na základě přihlášky Vám bude utvořena speciální  PRESS vstupenka, kterou si budete moci vyzvednout v Městském divadle Český Krumlov, a to v pátek 20. června 2014 od 10,00 hod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ckrumlov.info

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.