Soběslav: U kostela sv. Petra a Pavla lípy zůstanou, budou ale nižší

17.01.2018 19:47

V souvislosti s plánovanou přestavbou náměstí město Soběslav v minulém roce rozhodlo o odstranění dvou vzrostlých lip u kostela sv. Petra a Pavla. Lípy měl nahradit habr, s ohledem na ohlasy obyvatel ale budou vedle kostela vráceny lípy. Bude se však jednat o kultivar Lípa srdčitá - Tilia cordata Rancho, která dorůstá maximáně 12 – 16 m.

Soběslav: U kostela sv. Petra a Pavla lípy zůstanou, budou ale nižší
Foto: Město Soběslav
Popisek: Soběslav

Důvodem odstranění původních lip je jejich zdravotní stav, podobně jako vysoký vzrůst stromů. Svou výškou 21 – 23 m již dosahují nad průčelí kostela, zakrývají okna a jejich větve do nedávna zasahovaly až na fasádu budovy. Odbor ŽP MěÚ Soběslav zadal již v září roku 2016 posudek zdravotního stavu obou lip. První posudek vyhotovil pan Miroslav Kohel ze Želivy, soudní znalec v oboru ochrana přírody - dendrologie a posuzování dřevin. Z různých důvodů (které se dočtete v přiloženém posudku na konci tohoto článku) vynesl nad stromy verdikt v následujícím znění: „Z bezpečnostních a dalších popsaných důvodů navrhuji radikální řešení celkovým odstraněním obou stromů v době nejbližšího období vegetačního klidu.“ Zároveň v závěru posudku uvádí, že na místě odstraněných lip není možné provést náhradní výsadbu a že výsadba lip v tomto prostoru a v těchto vzdálenostech byla jednoznačně chybnou volbou.

Informace o záměru města odstranit lípy se však nesešla s pozitivním ohlasem všech občanů Soběslavi. Proti radikálnímu řešení vystoupili někteří zástupci z řad Pirátů pro Soběslav podobně jako spolek Soběslávka, který si v listopadu r. 2016 nechal vypracovat další posudek. Jeho autorem je Mgr. Zdeněk Tesař z Třeboně – znalec oboru ochrany životního prostředí se specializací na hodnocení stavu dřevin. Ten je k lípám mírnější. Podobně jako předchozí posudek poukazuje na sesazení korun v minulosti a s tím související defekty a poškození. U obou stromů doporučuje redukční řez. Oba stromy mají dle posudku střednědobou perspektivu – tj. životnost na dalších 10 – 20 let.

Město Soběslav na základě ohlasu obyvatel a druhého posudku nechalo provést redukční a zdravotní řez s cílem zlepšit zdravotní stav lip a zajistit provozní bezpečnost obou stromů. Stromy byly průběžně sledovány a v říjnu roku 2017 na ně byl vyhotoven třetí, závěrečný posudek, jehož autorem je majitel arboristické firmy Petr Fuka.

Již v úvodu posudku je uvedeno: „Stromy jsou zcela evidentně oslabené díky předchozím dvěma suchým rokům a prodělanému redukčnímu řezu.“ Dále poukazuje na rozvíjející se hnilobu a současnou vitalitu stromu označuje za dostačující se zjevnou klesající tendencí. Provozní bezpečnost hodnotí jako mírně nebezpečnou a předpokládaná perspektiva stromu je dle posudku do 5 let. Dále upozorňuje na možnost porušení kořenového systému, ke kterému pravděpodobně dojde během plánované rekonstrukce okolní dlažby a které by mohlo vést k vyvrácení stromu. Z těchto a dalších důvodů doporučuje strom odstranit. Strom č. 2 označuje za podstatně vitálnější s životností do 10 let, předpokládá u něj ovšem rozvoj hnilob a upozorňuje na nebezpečí, že při odstranění pouze stromu č. 1 by mohlo snáze dojít k vyvrácení druhého stromu, který není zvyklý na větrný nápor z dané strany. Proto také doporučuje strom odstranit.

Od podzimu roku 2016 se téma lip několikrát řešilo také na zasedáních Zastupitelstva města Soběslavi (kterých se účastnila i redakce), názory na pokácení byly ale různé. Zatímco někteří občané prosazovali zachování současných lip, jiní se přiklonili k odstranění stromů ještě před rekonstrukcí náměstí.

V současnosti je o osudu lip již rozhodnuto. Odstraněny by měly být do konce března, v době vegetačního klidu. Lípy však nenahradí habr, jak bylo původně rozhodnuto na základě doporučení autorizovaného krajinářského architekta Ing. Pavla Popely (který se ujal také rekonstrukce zahrady MŠ Duha v Soběslavi). V úvodu zmíněný kultivar Lípa srdčitá - Tilia cordata Rancho byl opět vybrán na doporučení pana Popely, který označil za vhodné vysadit v blízkosti kostela strom, který má úzký či pyramidální tvar a nebude se dostávat do konfliktu s fasádou kostela. I tento druh lípy by tak měl splnit svůj účel.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…