Sokolov: Byl to jenom pokus, ale něco napověděl

18.04.2021 9:41

Využívají obyvatelé města nádoby na separovaný odpad a poctivě ho třídí, anebo si s tím příliš hlavu nelámou a hodí do popelnic na „komunál“ vše, co jim přijde pod ruku?

Sokolov: Byl to jenom pokus, ale něco napověděl
Foto: wikipedia
Popisek: Sokolov.

Jak jsme na tom v Sokolově s tříděním, napověděla něco málo zkouška s rozborem odpadu z plného kontejneru, která se uskutečnila v areálu společnosti SOTES. Výsledek příliš optimistický nebyl, byť se jednalo pouze o pokus.

Anketa

Souhlasíte s vypovězením 18 ruských diplomatů kvůli výbuchu ve Vrběticích?

10%
90%
hlasovalo: 11505 lidí

Na velkou fólii byl vysypaný obsah kontejneru na směsný odpad o obsahu 1100 litrů, který patří patně k nejběžnějším v zástavbě obytných domů. Zaměstnanci SOTES se pak pustili do pečlivého roztřídění odpadků a vršili ho na jednotlivé hromádky podle kategorií. Trvalo jim to více než hodinu. „Z výsledku rozboru nemůžeme být příliš nadšení. Spousta odpadu z tohoto kontejneru měla skončit v úplně jiných nádobách. Znamená to, že nás čeká ještě hodně práce, abychom lidem vysvětlili, proč je třídění odpadu důležité,“ podotkl místostarosta Ladislav Sedláček.

Po důkladném roztřídění obsahu kontejneru zůstalo na fólii osm druhů odpadu. Do zkoumané popelnice na směsný odpad přitom patřil jen jeden druh. A toho bylo zhruba 30 procent z celkového obsahu. Zbytek představovaly plasty, kov, papír, bioodpad, sklo a textil. Role koberce potom měla putovat do sběrného dvora a ne skončit v kontejneru. A to ještě některý odpad ani nebyl vyhozen, tak jak by měl. Plastové lahve nebo nápojové kartony nebyly sešlápnuté, to samé platilo pro plechovky a papírové krabice.

Obyvatelé Sokolova ročně zaplní kontejnery na směsný odpad přibližně 4600 tun odpadků. Je tedy zřejmé, jak alespoň částečně napověděl pokus s rozborem popelnice, že minimálně polovina z tohoto obsahu by měla skončit v úplně jiných kontejnerech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…