Sokolov: Muzeum má zájem o staré propagační briketky HDB

10.08.2021 8:38

Výrobu briket ve Vřesové ukončila Sokolovská uhelná před deseti lety. V současnosti ji připomínají už jen malé briketky zhotovené buď opravdu z uhlí, nebo později z plastu. Bývalý státní podnik Hnědouhelné doly a briketárny (HDB) Sokolov je používal jako propagační předměty k různým výročím a událostem. Jejich sbírku můžete vidět v sokolovském muzeu, které má zájem o další zajímavé exempláře.

Sokolov: Muzeum má zájem o staré propagační briketky HDB
Foto: wikipedia
Popisek: Sokolov.

Podle ředitele muzea Michaela Runda představuje sbírka několik desítek kusů briketek a nejzajímavější, či nejkurióznější, jsou k vidění ve stále expozici. „Mezi lidmi určitě musí takové briketky být a pokud by je postrádali a byly zajímavé, rádi o ně naši sbírku rozšíříme,“ uvedl ředitel muzea. Po briketkách zapátrala i sokolovská starostka Renata Oulehlová a nakonec jich byly přes dvě desítky. „Ráda jsem muzeu věnovala briketky, které jsme našli. Takhle budou ještě k užitku,“ uvedla starostka. A z kousků, které řediteli muzea předala, měl Michael Rund radost.

Současná společnost Sokolovská uhelná už reklamní briketky dávno nepoužívá, ale v zapomnění nezapadly. Jako kousek historie Sokolovska je coby dárek svým čestným hostům předává sokolovská radnice. Na rozdíl od briketek HDB ale už nejsou potištěny budovatelskými hesly či výzvami k plnění programu pětiletky, zdobí je pouze název města. A nejsou ani z uhlí ani z plastu. Lze si na nich na rozdíl od někdejších briketek pochutnat, protože k výrobě posloužila čokoláda.

brikety

Briketárna ve Vřesové je posledním provozem svého druhu v České republice. Vůbec první výroba briket u nás zahájila provoz v roce 1877, poslední otevřený provoz byl pak v roce 1966 ten ve Vřesové. Zdejší briketárna, vybavená východoněmeckou technologií, ročně vyprodukovala v rozmezí 500 až 700 tisíc tun briket, ale v posledních letech poptávka po briketách výrazně klesala stejně jako množství vhodného uhlí v lomech na Sokolovsku. I proto se její provoz definitivně zastavil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín chce otevřít diskuzi k transformaci výchovných ústavů

7:17 Děčín chce otevřít diskuzi k transformaci výchovných ústavů

Statutární město Děčín hledá podporu pro změnu legislativy, týkající se fungování výchovných ústavů …