Sokolov: Muzeum má zájem o staré propagační briketky HDB

10.08.2021 8:38

Výrobu briket ve Vřesové ukončila Sokolovská uhelná před deseti lety. V současnosti ji připomínají už jen malé briketky zhotovené buď opravdu z uhlí, nebo později z plastu. Bývalý státní podnik Hnědouhelné doly a briketárny (HDB) Sokolov je používal jako propagační předměty k různým výročím a událostem. Jejich sbírku můžete vidět v sokolovském muzeu, které má zájem o další zajímavé exempláře.

Sokolov: Muzeum má zájem o staré propagační briketky HDB
Foto: wikipedia
Popisek: Sokolov.

Podle ředitele muzea Michaela Runda představuje sbírka několik desítek kusů briketek a nejzajímavější, či nejkurióznější, jsou k vidění ve stále expozici. „Mezi lidmi určitě musí takové briketky být a pokud by je postrádali a byly zajímavé, rádi o ně naši sbírku rozšíříme,“ uvedl ředitel muzea. Po briketkách zapátrala i sokolovská starostka Renata Oulehlová a nakonec jich byly přes dvě desítky. „Ráda jsem muzeu věnovala briketky, které jsme našli. Takhle budou ještě k užitku,“ uvedla starostka. A z kousků, které řediteli muzea předala, měl Michael Rund radost.

Současná společnost Sokolovská uhelná už reklamní briketky dávno nepoužívá, ale v zapomnění nezapadly. Jako kousek historie Sokolovska je coby dárek svým čestným hostům předává sokolovská radnice. Na rozdíl od briketek HDB ale už nejsou potištěny budovatelskými hesly či výzvami k plnění programu pětiletky, zdobí je pouze název města. A nejsou ani z uhlí ani z plastu. Lze si na nich na rozdíl od někdejších briketek pochutnat, protože k výrobě posloužila čokoláda.

brikety

Briketárna ve Vřesové je posledním provozem svého druhu v České republice. Vůbec první výroba briket u nás zahájila provoz v roce 1877, poslední otevřený provoz byl pak v roce 1966 ten ve Vřesové. Zdejší briketárna, vybavená východoněmeckou technologií, ročně vyprodukovala v rozmezí 500 až 700 tisíc tun briket, ale v posledních letech poptávka po briketách výrazně klesala stejně jako množství vhodného uhlí v lomech na Sokolovsku. I proto se její provoz definitivně zastavil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

boj s dezinformacemi

Dobrý den, proč se podle vás šíří dezinformace? Není to náhodou proto, že vy politici špatně komunikujete? Ostatně na špatnou komunikaci této vlády poukazují mnozí. A jak přesně s nimi chcete bojovat? Budete odsuzovat všechny názory, které se neslučují s těmi vašemi? To totiž teď děláte. A ještě je...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Cheb: Projekt „Pomáháme školám k úspěchu“

22:28 Cheb: Projekt „Pomáháme školám k úspěchu“

Město Cheb tento školský projekt finančně podpoří.