Strakonice: Pivovar Dudák uvařil ze speciálního sladu Sváteční vídeňský ležák

04.12.2018 13:48

Pivovar Dudák uvařil před Vánocemi speciální pivo – Sváteční vídeňský ležák. Jeho chuť je nasládlá s oříškovou příchutí, barva bronzová až lehce měděná. Prodávat se bude od pátku 7. prosince.

Strakonice: Pivovar Dudák uvařil ze speciálního sladu Sváteční vídeňský ležák
Foto: Strakonice.eu
Popisek: Strakonice

S tímto pivem budou letošní vánoční svátky a konec roku opravdu výjimečné. Sládek a ředitel pivovaru Dudák Dušan Krankus uvařil nejen pro milovníky strakonického piva jeden ze svých speciálů - Sváteční vídeňský ležák. Jedná se o druh piva se speciální recepturou, který vznikl v hlavním městě tehdejšího Rakouska-Uherska v polovině 19. století. Jeho základem je speciální vídeňský slad, dominantou bronzová až lehce měděná barva. Chuť piva je spíše sladová, hořkost by neměla být tak výrazná. „V novodobé historii našeho pivovaru jsme vídeňský slad, který je typický svou delší dobou pražení, použili vůbec poprvé,“ říká podsládek Vlastimil Matej a dodává: „Jeho hořkost a chmelové aroma by neměly být příliš výrazné, aby daly vyniknout lehce nasládlé sladové chuti s oříškovými tóny. Již od října Sváteční vídeňský ležák dozrával při správné teplotě v ležáckém tanku,“ dodává Matej, který je spolu se sládkem Dušanem Krankusem spoluautorem receptury.

Bude se prodávat už od 7. prosince ve třetinkových lahvích, které se budou balit i do multipacků po 6 kusech. V nefiltrované podobě bude v litrové dárkové lahvi, do restaurací se bude vozit v 30 l KEG sudech.

Svátečnímu pivu požehná Otec Roman Dvořák

Ležák tohoto typu poprvé uvařil vídeňský pivovarník Anton Dreher – jedná se o pivo na pomezí světlého a polotmavého piva. Za základ vzal tehdy trochu neobvyklý, vídeňský slad. Šikovní vídeňští sládkové a vojáci rakouskouherského císaře Maxmiliána I. Habsburského rozšířili vídeňský ležák daleko za hranice Evropy až do Mexika, kde dosáhl veliké obliby a pak na celý americký kontinent.

Stejně jako v posledních čtyřech letech i o letošním adventu svátečnímu pivu požehná Otec Roman Dvořák. „V sobotu 8. prosince v 17.15 hodin bude tedy toto pivo slavnostně pokřtěno a lidé si ho budou moci koupit v pivovarské prodejně a ve vybraných restauracích,“ zve na slavnostní událost Krankus. Nový speciál výborně hodí ke grilovaným nebo pečeným masům. „Ty se konzumují vždy alespoň ve dvojici, přes Vánoce by člověk neměl být sám. Sám by neměl ani jist, či pít naše pivo. Dej Bůh štěstí a klidné vánoční svátky v radosti a spokojenosti!“ popřál za všechny pivovarské Dušan Krankus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…