Stříbro: Od srpna lze žádat dotace pro oblast kultury, sportu, vzdělávání a vědy

07.07.2015 16:32

Program pro poskytování dotací z rozpočtu města Stříbra 2016 pro oblast kultury, sportu, vzdělávání a vědy má následující pravidla:

Stříbro: Od srpna lze žádat dotace pro oblast kultury, sportu, vzdělávání a vědy
Foto: mustribro.cz
Popisek: Stříbro, radnice

I.  Úvod

Tento program upravuje způsob poskytování dotací z rozpočtu Města Stříbra v souladu se zákonem č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů. Poskytnutí dotace se řídí zákonem 128/2000 Sb., o obcích, ve znění pozdějších předpisů a podléhá kontrole dle zákona č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole, ve znění pozdějších předpisů. Na poskytnutí dotace nevzniká právní nárok a nezakládá příjemci nárok na další dotace v následujících letech.

II. Účel poskytnutí peněžních prostředků

Dotace se poskytují na jednorázové projekty fyzických osob nebo na jednorázové projekty či pravidelnou činnost právnických osob v oblasti kultury, sportu, vzdělávání a vědy.

III.  Důvody podpory stanoveného účelu

Důvodem podpory je efektivně přispívat k tomu, aby Město Stříbro podporovalo vyjmenované oblasti občanských aktivit v oblasti kultury, sportu, vzdělávání a vědy a v souvislosti s tím především práci s mládeží.

IV. Objem peněžních prostředků vyčleněných v rozpočtu na podporu stanoveného účelu

Částka pro rozdělení dotací z rozpočtu města Stříbra činí 250.000 Kč.

V.  Kritéria pro hodnocení a stanovení výše dotace

Kritéria pro hodnocení a stanovení výše dotace (dále jen kritéria) jsou uvedeny v příloze, která je nedílnou součástí tohoto programu.

VI. Okruh způsobilých žadatelů

Způsobilým žadatelem je fyzická nebo právnická osoba:

  1. která má vyrovnány veškeré závazky vůči Městu Stříbru a jeho zřízeným či založeným organizacím a
  2. jím pořádaná akce či činnost organizace splňuje jeden z uvedených bodů, který doloží:
    1. sídlo organizace nebo trvalé bydliště občana je ve městě Stříbře,
    2. popř. pracoviště organizace je ve městě Stříbře,
    3. nebo nadpoloviční většina z členské základny organizace má trvalý pobyt ve Stříbře,
    4. nebo akce bude probíhat na území města Stříbra (pro občany města).

VII. Lhůta pro podání žádosti

Lhůta pro podání žádosti je od 01.08.2015 do 05.10.2015

VIII.  Lhůta pro rozhodnutí žádosti

Lhůta pro rozhodnutí o poskytnutí dotace je do 30.05.2016.

IX. Podmínky pro poskytnutí dotace

  1. Dotace bude poskytnuta na základě žádosti uvedené v příloze, která je nedílnou součástí tohoto programu a doručená ve stanoveném termínu.
  2. Dotace budou žadatelům poskytovány na základě veřejnoprávní smlouvy o poskytnutí dotace (dále jen smlouva) s uvedením náležitostí dle zákona č. 250/2000 Sb., ve znění  pozdějších předpisů.
  3. Finanční prostředky lze použít pouze na konkrétní účely schválené zastupitelstvem města nebo radou města a vyspecifikované smlouvou.
  4. Finanční prostředky lze použít pouze v období stanoveném ve smlouvě. V případě poskytnutí dotace na delší období než je kalendářní rok, musí žadatel e-mailem (z e-mailu uvedeného v žádosti) nebo písemně uvést do 15.01. výši použitých finančních prostředků v daném kalendářním roce.
  5. Pro posouzení jednotlivých žádostí jsou rozhodující kritéria stanovená v příloze, která je nedílnou součástí tohoto programu
  6. Účel použití dotace lze měnit pouze na základě písemného dodatku ke smlouvě.
  7. Finančních prostředků lze použít:
    1. ke krytí nákladů spojených s organizací akce (nájemné za prostory  pro akci, zajištění technických požadavků a služeb při akci, cestovné, náklady na propagaci akci, poplatky či daně spojené s pořádáním akce, na ceny určené pro vítěze);
    2. na náklady spojené s provozem organizace (poplatek za telefon, náklady spojené s internetem, materiálové vybavení organizace, náklady na opravy a údržbu zařízení organizace, poštovné, mzdy zaměstnanců, cestovné);
    3. na nákup vybavení.
  8. Poskytnutá dotace neřeší celkové výdaje spojené s projektem, ale jedná se pouze o jeden ze způsobů možných příjmových zdrojů na jeho zajištění.
  9. Při poskytnutí dotace vyšší než 10.000 Kč žadatel souhlasí s bezúplatnou účastí na akcích pořádaných městem nebo jeho zřízenými příspěvkovými organizacemi, pokud o to Město Stříbro požádá nejpozději 14 dní před akcí (o účast musí požádat přímo Město Stříbro, nikoliv příspěvková organizace. A to i v případě, že se bude jednat o akci, kterou pro město zajišťuje jím zřízená příspěvková organizace.).  Maximálně 2 akce ročně.
  10. V případě žádosti o dotaci na provoz nebo vybavení žadatel bezprostředně po použití dotace bude informovat článkem ve sdělovacích prostředcích (Stříbrský zpravodaj, internet, denní tisk, ….) o využití dotace. Žadatel v článku uvede větu o spolufinancování Městem Stříbrem.

X.  Předkládání žádostí a jejich náležitosti

  1. Žadatel o poskytnutí dotace může žádost poslat písemně či e-mailem, který je uveden v žádosti, popř. předat prostřednictvím podatelny MěÚ nebo osobně odevzdat na finanční odbor MěÚ.
  2. Žádost se podává pouze na předepsaném tiskopise pro jednotlivé oblasti, který je nedílnou přílohou tohoto programu.
  3. V případě žádosti o dotaci na konkrétní akci žadatel uvede termín jejího konání a dojde-li ke změně, pošle ihned informační e-mail na adresu reditel@mks-stribro.cz. Žadatel zveřejní nejméně 5 dní před akcí upoutávku ve sdělovacích prostředcích (Stříbrský zpravodaj, zpravodajské stránky na internetu, denní tisk, ….) a do 5ti dnů po akci bude informovat článkem ve sdělovacích prostředcích o jejím průběhu. Žadatel v upoutávce i v článku uvede větu o spolufinancování akce Městem Stříbrem, např.: „Akce je/byla spolufinancována Městem Stříbrem.

XI.  Vyúčtování dotace

  1. Vyúčtování dotace dle podmínek uvedených ve smlouvě:
    1. dotace do 30.000 Kč:
      • vyúčtování dotace formou seznamu účetních dokladů s uvedením čísla dokladu, částky a popisu (bez kopií účetních dokladů) s celkovým součtem všech dokladů. Maximální limit pro začlenění do seznamu účetních dokladů je 10.000 Kč za jeden účetní doklad. V případě dokladu na vyšší částku je povinnost přiložit kopii tohoto dokladu - bez těchto náležitostí bude bráno vyúčtování jako nedostačující.
    2. dotace vyšší než 30.000 Kč:
    3. kopie dokladů včetně jejich celkové rekapitulace formou seznamu účetních dokladů s uvedením čísla dokladu, částky a celkového součtu všech dokladů - bez těchto náležitostí bude bráno vyúčtování jako nedostačující.
  2. Vyúčtování může být písemné i elektronické (e-mailem, datovou schránkou). Při elektronickém vyúčtování dle čl. XI., odst. 1, písm. b) formou naskenování dokladů včetně celkové rekapitulace..
  3. Elektronické vyúčtování prostřednictvím e-mailu musí být zasláno z emailové adresy uvedené v žádosti (elektronický podpis není podmínkou). Zaslání z jiné adresy nebude akceptováno a dotace bude považována za nevyúčtovanou.
  4. Žadatel je povinen v případě nevyúčtování nebo neoprávněného použití poskytnuté dotace dle podmínek uvedených ve smlouvě ji neprodleně vrátit v plné výši na účet města. Podle §22 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů je porušením rozpočtové kázně neoprávněné použití či zadržení peněžních prostředků patřících či svěřených územnímu samosprávnému celku.

XII. Ostatní

Oznámení o schválení dotace bude provedeno formou emailu na adresu uvedenou v žádosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…