Studenti a hokejisté oslaví sto let Československa. Brno hostí univerzitní derby

16.09.2018 15:54

Výročí 100 let od založení Československa si připomenou studenti a hokejisté v Brně. Město bude ve čtvrtek 27. září hostit hokejový Česko-slovenský univerzitní souboj. Ve speciálním utkání proti sobě nastoupí celky české HC Masaryk University a slovenských Gladiators Trenčín. Půjde o soutěžní kolo Evropské univerzitní hokejové ligy (EUHL), v níž oba týmy působí. Začátek utkání je v 18 hodin v DRFG areně, zápas doplní bohatý doprovodný program.

Studenti a hokejisté oslaví sto let Československa. Brno hostí univerzitní derby
Foto: Brno-stred.cz
Popisek: Nová radnice v Brně

Zájemci mohou získat vstupenky již nyní prostřednictvím sítě Ticketportal a od 13. září také na hlavní pokladně DRFG areny. Cena vstupenek odráží výročí vzniku Československa – 100 korun. V ceně je zdarma nápoj a párek.

Myšlenka univerzitního hokejového utkání má v Brně letitou tradici, v minulosti se tu střetávaly týmy Masarykovy univerzity a Vysokého učení technického. Tentokrát půjde o výjimečnou událost. U příležitosti oslav 100 let Československa se v rámci soutěžního utkání EUHL utká tým HC Masaryk University, zastupující brněnskou Masarykovu univerzitu, s trenčínskými Gladiators, kteří reprezentují Univerzitu Alexandera Dubčeka a Vysokou školu managementu v Trenčíně. Řídícím orgánem soutěže je Evropská univerzitní hokejová asociace (EUHA), jejíž snahou je spojení vzdělání se sportem a vytvoření co nejlepších podmínek pro studenty – sportovce.

Příznačně se Česko-slovenský univerzitní souboj uskuteční v Brně, v srdci bývalého Československa, kde v roce 1992 symbolicky došlo i k rozdělení federace. Utkání hostí DRFG arena, domácí stadion Komety Brno. Organizátorem akce je zapsaný spolek Hokejové hry ve spolupráci s městem Brnem a Jihomoravským krajem. Záštitu převzali primátor města Brna Petr Vokřál, hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek a vládní zmocněnec pro sport Milan Hnilička.

V doprovodném programu se mohou návštěvníci těšit na autogramiádu hokejistů Komety a legend československého hokeje nebo na výstavu artefaktů z hokejové síně slávy. Fanoušci si tak mohou znovu připomenout bohatou společnou historii obou národů, která na sportovním poli slavila nespočet úspěchů.

„Jsem moc rád, že má univerzitní hokej pořád své místo i v Brně, které je studentským městem. Amatérský a mládežnický sport, který se hraje pro zábavu a radost z pohybu, je mi velice sympatický a EUHL tuto myšlenku beze zbytku naplňuje. Tato akce navíc symbolicky propojí Českou a Slovenskou republiku, dvě hokejové země, při příležitosti stého výročí vzniku Československa,“ sdělil Petr Vokřál, primátor města Brna.

„Myšlenka uspořádat utkání mezi českým a slovenským týmem právě v Brně mi přijde skvělá. V tomto městě se kdysi republika rozdělovala, nyní se tu spolu opět setkáme. V Brně žije v symbióze s Čechy spousta Slováků, proto bych se nebál Brno označit za baštu Československa, možná poslední, která z našeho společného soužití zůstala. Symboliku vidím i v tom, že při oslavách sta let od vzniku našeho společného státu můžeme zpropagovat společnou univerzitní soutěž a pomáhat jí v růstu. Moc se na utkání těšíme,“ uvedl Peter Bustin, manažer HC Masaryk University.

„Slavit 100. výročí vzniku Československa prostřednictvím duelu české a slovenské univerzity nám jako Masarykově univerzitě dává velký smysl. Jsme univerzita, na které vedle sebe studují Češi i Slováci. I malí bratři se občas perou, ale ve výsledku to utužuje jejich vztah a do dospělosti dává krásné vzpomínky. To samé čekám od souboje našich dvou univerzit. Že si na ledě nic nedarujeme, ale studenti i hráči budou mít krásnou vzpomínku na oslavy 100. výročí společné republiky,“ uvedla Hana Svatoňová, prorektorka Masarykovy univerzity pro vnější vztahy.

„Česko a Slovensko k sobě měly vždy blízko a v podstatě ještě stále vnímám Česko jako někdejší součást společného státu. V Česku mám několik členů rodiny a také mnoho přátel. Jsem rád, že i tímto způsobem můžeme udržovat nadstandardní vztahy mezi našimi zeměmi a přiblížit je hlavně naší mladší generaci, která si už z našeho vzájemného soužití tolik nepamatuje,“ poznamenal Lukáš Frývaldský generální manažer klubu Gladiators Trenčín.

„Evropská univerzitní hokejová liga byl a je skvělý nápad. Jsem ráda, že se vždy najdou nadšenci, kteří se zasloužili o její vznik, podporu a fungování, ať už z jakékoliv pozice. Chovám sympatie ke studentům, kteří při vysokoškolském studiu mají chuť a energii hodně sportovat a tedy rozvíjet nejen ducha, ale i tělo. A při tom reprezentovat své školy. Tento zápas mezi českým a slovenským týmem se odehraje ve znamení 100. výročí od založení Československa. Upřímně se přiznám, že mi tentokrát nejde o to, aby vyhráli „naši“ (i když mě to potěší), ale těším se na vzájemné podání rukou hráčů na konci zápasu, které bude symbolizovat přátelství a nikoliv rivalitu mezi našimi spřátelenými národy,“ uvedla Edita Hekelová, rektorka Vysoké školy managementu v Trenčíně.

„Na Trenčínské univerzitě poskytujeme kromě kvalitního vzdělání i velké možnosti sportovních, kulturních i jiných mimoškolních aktivit. Hokejový tým Gladiators Trenčín je jednou z nich a znamená skvělou příležitost na aktivní využití volného času a zároveň reprezentaci univerzity. Evropská univerzitní hokejová liga, která zastřešuje hokejové týmy z celé Evropy, pomáhá i tímto způsobem rozvíjet vztahy a spojovat jednotlivé země, ale i samotné lidí. Jako rektor si proto cením členství v lize a naše hokejisty podporuji dokonce aktivní účastí na jejich zápasech,“ poznamenal Jozef Habánik, rektor Trenčínské univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíně.

Harmonogram akce
16:00 – Otevření DRFG areny
16:30 – Autogramiáda hokejistů Komety Brno a legend československého hokeje na vnitřním ochozu haly za tribunami A a B
18:00 – Začátek utkání

Po celou dobu Česko-slovenského univerzitního souboje jsou pro návštěvníky připraveny soutěže o ceny nebo výstava artefaktů ze Síně slávy českého hokeje. Každý návštěvník obdrží ke vstupence občerstvení.

Hokejové hry, z.s.

V lednu 2016 připravila Kometa Brno velkolepou akci pod širým nebem s názvem Hokejové hry. Uskutečnila se v místech bývalého zimního stadionu za Lužánkami, na kterém brněnský klub v minulosti slavil jedenáct titulů mistra republiky. Unikátní projekt, který zaznamenal pozitivní reakce i v zahraničním tisku, navštívilo včetně duelů Komety s Plzní a se Spartou více než 60 tisíc fanoušků. Obě zmíněná utkání navíc stanovila nový rekord v návštěvnosti extraligy – 18514 a 21 500 diváků.

Na základě úspěšné akce vznikly Hokejové hry, zapsaný spolek. Jeho posláním je připravovat fanouškům z celého regionu další projekty, které jim přinesou velkolepou podívanou a potěší jejich hokejová srdce. První akcí byl Turnaj 5 zemí hokejové reprezentace U17 v roce 2017, který nabídl konfrontaci hokejistů České republiky, USA, Ruska, Švédska a Finska. Česko-slovenský univerzitní souboj je dalším projektem z dílny Hokejových her. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…