Šumperk: Krizové řízení města se v červnu věnovalo vzdělávání v oblasti ochrany obyvatelstva

27.06.2019 21:49

Krizové řízení města Šumperka si během měsíce června připravilo pro děti i širokou veřejnost řadu vzdělávacích akcí zaměřených na problematiku ochrany obyvatelstva a chování v krizových situacích.

Šumperk: Krizové řízení města se v červnu věnovalo vzdělávání v oblasti ochrany obyvatelstva
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Pracoviště krizového řízení mělo samostatné stanoviště na Dni otevřených dveří šumperské radnice, připravilo si zajímavý program „Bezpečnost hravě“ v rámci Dne Policie ČR aneb integrovaný záchranný systém v akci a také rozdalo „Zdravé lahve – bezpečnost hravě“ s důležitými tísňovými telefonními čísly všem předškolákům v Šumperku.

Ve čtvrtek 20. června mělo Krizové řízení města Šumperka své stanoviště na Dni otevřených dveří šumperské radnice. Na stanovišti byly připraveny nejrůznější úkoly zaměřené na přípravu osob na krizové situace jako je například povodeň, výpadek elektrického proudu a řada dalších situací, jež mohou člověka neočekávaně postihnout. Účastníci se například seznámili s postupem činností při nařízené evakuaci a procvičili si znalosti obsahu evakuačního zavazadla.

V úterý 25. června si pak krizové řízení ve spolupráci se Spolkem Jokes & Games připravilo program zaměřený na problematiku krizového řízení a ochrany obyvatelstva s tematickými soutěžemi pro děti s názvem „Bezpečnost hravě“ na akci Den Policie ČR aneb integrovaný záchranný systém v akci. „Přestože si všichni přejeme, aby k žádné mimořádné události nedošlo, je důležité se na tuto možnost připravit, protože jak se říká “kdo je připraven, není překvapen“. Z toho důvodu je vzdělávání v této oblasti a příprava obyvatel na možné krizové situace důležitá a podílí se na ní spousta veřejných i soukromých subjektů,“ sdělila Zuzana Matějčková, vedoucí Krizového řízení města Šumperka.

Během měsíce června v rámci obřadů „Loučení s předškoláky“, které připravuje pro šumperské mateřské školy oddělení kultury a vnějších vztahů šumperské radnice, si vedoucí krizového řízení Zuzana Matějčková připravila pro všechny předškoláky propagační předměty v podobě „Zdravých lahví – bezpečnost hravě“ s důležitými tísňovými telefonními čísly. „Musím pochválit všechny předškoláky, protože když se jich kolegyně při slavnostním loučení ptala, jestli znají linky tísňového volání, dokázaly je všechny správně odříkat. Myslím, že děti obdržely hezkou upomínku, praktickou výbavu pro budoucího prvňáka, a přitom budou mít stále na očích čísla, která se někdy můžou opravdu hodit.“uvedla Matějčková.

V posledních měsících jsem se musela soustředit především na realizaci rozsáhlého projektu „Protipovodňový monitorovací, varovný a informační systém města Šumperka“, jehož předmětembude nejen zpracování digitálního povodňového plánu města a ORP Šumperk, vybudování lokálního výstražného systému, ale především obnova varovného informačního systému ve městě. Modernizací sirén tak dojde ke zlepšení varování obyvatelstva v případě živelných pohrom, nový systém nám umožní vysílat i doplňující informace, které doplní stávající houkání sirén. Součinnost těchto systémů přinese lepší informovanost obyvatelstva, organizací, právnických osob a dalších subjektů v případě ohrožení nejen povodněmi. Příprava projektu započala v první polovině roku 2017, v druhé polovině roku 2018 bylo možné začít s realizací a ta potrvá až do poloviny roku 2019. Proto jsem ráda, že se podařilo zrealizovat výše zmíněné preventivně výchovné akce pro děti i veřejnost, kde stanoviště krizového řízení navštívily stovky lidí,“ vysvětluje Matějčková. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

7:04 Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

Radní města Pardubic schválili návrh obecného opatření, které v souladu se zákonem stanovuje a zvyšu…