Šumperk: Město chystá čtvrti pro bydlení, nejblíž k realizaci je Hedva

29.11.2020 12:50

Tři lokality, kde by během několika let mohly vyrůst nové čtvrti pro bydlení, připravuje v současné době město Šumperk.

Šumperk: Město chystá čtvrti pro bydlení, nejblíž k realizaci je Hedva
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Rodinné, případně bytové domy by mohly vyrůst v Temenici vedle lokality Skalka, největším novým územím pro bytovou zástavbu je oblast mezi Bratrušovskou ulicí a domovem pro seniory, v přípravě nejvíce pokročila lokalita u supermarketu Lidl na pozemku, kde dříve stával podnik Hedva.

Městu se podařilo získat pozemek, kde dříve stávala hala textilního závodu Hedva v roce 2017 za téměř 34 milionů korun od plzeňské firmy OSOH. Rozloha tohoto lukrativního pozemku je zhruba 1,2 hektaru. Na části pozemku mělo původně vyrůst ředitelství Lesů České republiky. Vzhledem ke kůrovcové kalamitě a následným úsporným opatřením od záměru státní podnik ustoupil.

Vedení města proto změnilo plány, jak s lokalitou, kterou nazvalo Hedva, naloží. „Šumperk trápí nedostatek nových bytů i ploch k parkování. Proto jsme se rozhodli, že zde vznikne v režii města parkoviště, zbytek plochy bychom rádi nabídli ve veřejné soutěži developerům s tím, že by zde měl vyrůst bytový dům,“ popsal záměr města místostarosta Jakub Jirgl.

Podle územní studie by veřejné parkoviště, jehož majitelem bude město, mělo vzniknout na části pozemku o výměře 6 453 m2. Druhá část pozemků o rozloze 5920 m2 je určena k prodeji za účelem výstavby bytového domu s klidovým vnitroblokem.

Anketa

Jste pro otevření obchodů a restaurací?

59%
41%
hlasovalo: 21549 lidí

Bytový dům je územní studií navržen jako šestipodlažní objekt s jedním podzemním a pěti nadzemními podlažími. Studie počítá s 109 bytovými jednotkami - 39 by jich mělo být jednopokojových, 49 dvoj a 21 třípokojových. „V částečně zahloubeném suterénu je navržena krytá garáž s kapacitou 65 parkovacích stání a v severovýchodním rohu lokality tvůrci studie počítají s parkovištěm pro bytový dům s kapacitou 35 stání,“ popsal studii Jakub Jirgl.

„Potenciální zájemci o pozemek, na kterém má vyrůst bytový dům, mohou již nyní získat informace k plánované akci. Případně mohou městu předložit vlastní nápady na využití tohoto území. Vše by ale mělo být v souladu s územním plánem a s již zpracovanou územní studií,“ sdělil místostarosta. Doplnil, že v současné době se zpracovává projekt pro územní rozhodnutí, na stavební úřad bude podán v první čtvrtině příštího roku.

Další nová zástavba by měla vzniknout v areálu pod domovem pro seniory. V současné době je pro tuto budoucí čtvrť s parkem, občanskou vybaveností a parkovištěm zpracovaná územní studie. Nyní město řeší majetkoprávní poměry a projektovou přípravu technické infrastruktury, jako je kanalizace, komunikace či přeložky sítí.

Třetí lokalita na výstavbu domů by mohla vzniknou v místní části Temenice při ulici Finské u lokality Skalka.

„Je nám jasné, že než se bude v plánovaných nových čtvrtích bydlet, uplyne ještě dlouhá doba. Bohužel příprava lokalit není úplně jednoduchá a vyžádá si několik let. Nicméně si od tohoto kroku slibujeme nejen rozvoj bydlení, ale i udržení stávajících a přísun nových obyvatel našeho města,“ řekl Jakub Jirgl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.