Šumperk: Sochy se vrátí na budovu radnice

26.04.2019 11:38

Od čtvrtka 2. května do pátku 3. května 2019 bude probíhat na budově radnice plánované navrácení soch. Lešení se bude stavět v úterý 30. dubna, samotné navrácení by mělo probíhat čtvrtek a pátek.

Šumperk: Sochy se vrátí na budovu radnice
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Ve středu 21. 2. 2018 proběhla demontáž soch na radnici. Jednalo se celkem o tři sochy, které představují významné osobnosti z historie - Ferdinanda I., Rudolfa I. Habsburského a Rolanda. Sochy byly specializovanou firmou z budovy radnice demontovány a v průběhu roku 2018 se pracovalo na jejich renovaci, respektive se podle nich vyrobily odlitky a z těchto odlitků potom sochy nové. Stávající sochy, které byly již jako kopie původních instalovány na budovu radnice v roce 1999, byly ve špatném stavu.

Sochy byly demontovány v souvislosti se závěrečnou etapou rozsáhlé rekonstrukce radnice v roce 2018, která zahrnovala novou fasádu a rekonstrukci podkroví a střechy. Práce na fasádě byly dokončeny v listopadu loňského roku. V minulosti rekonstrukce probíhala především v interiéru radnice, v roce 2017 byla například vyměněna všechna okna, instalovány nové rozvody topení a elektroinstalace.

V souvislosti s navrácením soch bude od úterý 30. 4. do 3. 5. 2019 uzavřen pro občany hlavní vchod. Do budovy se občané dostanou bočním vchodem ze strany od morového sloupu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…