Šumperk: Ve Vítkově byly uděleny Ceny Jana Zajíce

27.02.2018 16:10

Ve Vítkově byly předány Ceny Jana Zajíce, který se po vzoru Jana Palacha rozhodl stát lidskou pochodní č. 2, aby tak svou obětí vyjádřil protest proti sovětské okupaci a také vyburcoval národ proti smiřování se s nastupující normalizací. 25. února 1969 se upálil na Václavském náměstí. Pietní vzpomínková akce proběhla také u jeho busty u šumperské „průmyslovky“.

Šumperk: Ve Vítkově byly uděleny Ceny Jana Zajíce
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Ve Vítkově, rodném městě Jana Zajíce, bYl slavnostně uděleny Ceny Jana Zajíce talentovaným mladým osobnostem tohoto městečka v opavském okrese. Cena byla udělena ve dvou kategoriích. Cenu v první kategorii žáků do 15 let získal Vítězslav Jahn z nedaleké Melče, jenž exceloval v Soutěži mladých mediálních talentů, předsedá Ekotýmu na základní škole v Melči a je aktivní v práci v melčské farnosti. V druhé kategorii získal ocenění Gabriel Pisani zejména za úspěchy ve filozoficko-esejistické soutěži a za postup do mezinárodního kola v Rotterdamu na téma „Nebojme se myslet“.

Slavnostního podvečera se vedle bratra a sestry Jana Zajíce, zástupců Senátu PČR a Moravskoslezského kraje zúčastnil místostarosta města Šumperka Jan Přichystal a také zástupce ředitele VOŠ a SPŠ Šumperk Roman Unzeitig. Samotnému předávání cen předcházelo pietní setkání u hrobu Jana Zajíce na Vítkovském hřbitově s položením kytic. Také v Šumperku se uskutečnila pietní vzpomínka. Studenti VOŠ a SPŠ Šumperk se v dopoledních hodinách shromáždili u busty Jana Zajíce u budovy školy.

Jan zajíc se narodil v roce 1950 ve Vítkově. V době událostí tzv. Pražského jara v roce 1968 studoval šumperskou „průmyslovku“. V únoru roku 1969 se po vzoru Jana Palacha rozhodl stát lidskou pochodní č. 2, aby tak svou obětí vyjádřil protest proti sovětské okupaci a také vyburcoval národ proti smiřování se s nastupující normalizací. 25. února 1969 se upálil na Václavském náměstí v Praze.

Před třemi lety studenti Gymnázia Šumperk a VOŠ a SPŠ Šumperk ve spolupráci s Občanským sdružením PANT vytvořili u příležitosti tohoto výročí putovní výstavu s názvem Příběh Jana Zajíce (více ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …