Svatomartinský Mikulov zve na husí speciality, mladá vína a porci kultury

24.10.2017 16:04

Sedmý ročník slavností od 10. do 19. listopadu nabídne příjezd sv. Martina, svatomartinský košt a svěcení mladých vín. Mikulovské Náměstí zaplní svatomartinský jarmark i mnohá folklorní vystoupení. Mimořádně budou zpřístupněny i historické památky a nezapomnělo se ani na pohádky pro děti.

Svatomartinský Mikulov zve na husí speciality, mladá vína a porci kultury
Foto: mikulov.cz
Popisek: Mikulov

Program začíná v pátek ve čtyři odpoledne svěcením prvních letošních vín v zámeckém Gajdošově sále. „Podávat se bude svatomartinská kachna a během svátečního odpoledne zazpívá Sbor mužáků z Dambořic. Přijďte ochutnat vína z letošní sklizně,“ láká za organizátory Vojtěch Pazderka.

„Magické datum oslav svátku svatého Martina jedenáctého listopadu oslavíme společně na mikulovském Náměstí, kam v jedenáct hodin přijede svatý Martin na bílém koni. Zde také slavnostně otevřeme první láhve nového ročníku svatomartinských vín,“ zve starosta města Rostislav Koštial. K dobré náladě zahraje cimbálová muzika Klaret a zatančí krojovaná chasa. Program slibuje i svatomartinský jarmark, folklorní vyžití s národopisnými soubory Palavánek, Palavěnka a Pálava, zazpívají mužáci z Kútů. Nedělní program pobaví dobovou hudbou a divadlem pro děti v podání Víti Marčíka.

Letošní novinkou je svatomartinský košt mladých vín vinařů z mikulovské vinařské podoblasti, který proběhne opět v zámeckém Gajdošově sále, a to 11. až 12 listopadu a 17. až 18. listopadu. K dobrému vínu patří i dobrá hudba, tentokrát v podání cimbálové muziky Cimbaltrio a Kasanica.

Festival nabídne řadu akcí také o následujícím prodlouženém víkendu. V pátek o státním svátku zazní v Dietrichsteinské hrobce koncert pěveckého sboru Virtuosi di Mikulov a studentského sboru Gaudium z místního gymnázia. Na Náměstí pokračuje v pátek i v sobotu kulinářský trh výrobců místních gastronomických specialit a regionálních producentů. Vystoupí skupina The Brownies, na ukulele zahraje Adéla Zejfartová a program obveselí i klaunská show. Poslední den oslav bude patřit v kostele sv. Václava koncertu pěveckého sboru Cancicum z Němčic na Hané.

Mimořádně budou zpřístupněny hlavní památky

V programu Svatomartinského Mikulova nezapomněli ani na nejmenší. Městská knihovna připravila tvořivé odpoledne plné povídání o tradicích, psaní husím brkem či draní peří. V Národním domě po oba víkendy čekají na děti svatomartinské dílničky a výstava výkresů z výtvarné soutěže Svatý Martin na bílém koni. I letos děti mohou soutěžit ve vědomostní soutěži Se svatomartinskou husou za památkami Mikulova. Vydají se po stopách svatomartinské husy, prohlédnou si krásná zákoutí Mikulova a poznají něco z jeho historie. TIC Mikulov připravilo speciální večerní prohlídku města pod názvem Svatomartinská světýlka.

Během desetidenních oslav mikulovské restaurace, hotely a vinné sklepy nabídnou večery s cimbálovou muzikou a svatomartinská menu s ochutnávkami mladých a svatomartinských vín z regionálních vinařství.

„Mimořádně budou zpřístupněny hlavní památky, jako je Dietrichsteinská hrobka, všechny zámecké expozice Regionálního muzea v Mikulově, židovský hřbitov a synagoga. Zveme také na prohlídky města,“ řekla Marcela Koňáková, ředitelka Turistického informačního centra.

Kompletní program Svatomartinského Mikulova s přehledem termínů a časů jednotlivých akcí naleznete v kulturním kalendáři (ZDE) nebo v tištěné podobě v kanceláři TIC Mikulov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: V lázeňských lesích se otevřou trasy pro sjezd na horských kolech

19:27 Karlovy Vary: V lázeňských lesích se otevřou trasy pro sjezd na horských kolech

V sobotu 8. června bude zahájen provoz sjezdové trasy pro horská kola u Goethovy vyhlídky v Karlovýc…