Tábor: Město postupně navýší nájemné v bytech na stejnou cenovou hladinu

12.09.2020 10:41

Rada města Tábora rozhodla o postupném zvýšení nájemného v městských bytech. Je to krok, k němuž se vedení města odhodlalo po dlouhých diskusích.

Tábor: Město postupně navýší nájemné v bytech na stejnou cenovou hladinu
Foto: visittabor.eu
Popisek: Město Tábor, pohled na Staré Město přes Jordán

„Logickými úpravami cen nájmů městských bytů se s kolegy v Radě města zabýváme už delší dobu a chceme vytvořit přehledný a funkční systém, aby každému uživateli bytu či uchazeči o byt bylo zřejmé, za jakých podmínek vše funguje. Především chceme, aby byl celý systém cenově spravedlivý, aby bylo jasné, v jakých lokalitách se pohybuje cena za metr čtvereční, jak se v ceně projeví reálný stavební stav bytu. Nejde však o žádnou honbu za ziskem z nájmů, ceny budou nadále výhodné a rozumné ve srovnání s cenami na trhu nemovitostí,“ uvedl starosta Štěpán Pavlík.

Podrobnosti doplnila místostarostka Michaela Petrová.  „V Táboře máme běžné nájemné od 55 nebo spíše 60 korun za metr čtvereční a výše. Existují však byty, jejichž uživatelé mají historicky starou smlouvu a platí mnohem méně. To se nám nezdá spravedlivé, když si uvědomíme, že někteří nájemníci platí jen 25 korun za metr čtvereční,“ vysvětlila místostarostka Michaela Petrová.

Navyšování nájemného neproběhne v Táboře najednou, ale po etapách. První krok se týká nájemníků bytů, kde se platí méně než 35 korun za metr čtvereční. Město je obešle dopisem, kde je bude informovat, že Rada města rozhodla o navýšení na běžné nájemné. „Jedná se o malé množství bytů, asi sedmnáct. Z tohoto rozhodnutí jsou vyjmuti občané nad 70 let. Těm necháme ze sociálních důvodů nájemné původní,“ uvedla místostarostka.

Město Tábor bude ve zvyšování pokračovat v dalších etapách tak, aby se postupně všechny nájmy narovnaly na 60 až 65 korun za metr. „Je potřeba říct, že nájemné v městských bytech je mnohem nižší než komerční v soukromých objektech. O městské byty je velký zájem, na jeden je mnohonásobně vyšší poptávka v řádu desítek žádostí,“ zdůraznila Michaela Petrová.

Tábor v tuto chvíli vlastní 3058 bytů. Stará se o ně městská společnost Bytes. Srovnání s jinými jihočeskými městy ukazuje, že navyšování se děje i jinde, přičemž se uskutečnilo mnohem dříve. Tábor tedy není výjimkou, naopak ke zvýšení přistoupil mezi posledními. Například Písek má 1100 bytů a už v roce 2014 zvýšil nájemné z 53 korun na 66 korun za metr. „Chápeme, že zvýšení nájemného je nepopulární krok, ale je nutný,“ uvedla místostarostka.

Tábor má k dispozici cenovou mapu. Ta podle lokality a stavu domu určuje výši nájemného. Jiná je např. v panelovém „dvanáctipatráku“ na sídlišti, jiná zase v historickém centru města.

Nájemné nižší než 35 korun se platí ve 27 bytech (včetně seniorů nad 70 let.)
Nájemné nižší než 45 korun se platí v 90 bytech.
Nájemné nižší než 50 korun se platí ve 147 bytech.
Nájemné nižší než 55 korun se platí v 1300 bytech

Nájemníci obdrží výzvu o zvýšení nájemného. Město očekává, že někteří nebudou novou cenu akceptovat a mohou se soudit. Pak by soud určil cenu obvyklou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…