Tábor: Nejlepší fyzikářka zařídila škole dvě stě tisíc korun

27.09.2018 10:47

Moderní vybavení v učebně fyziky nově mohou využívat studenti táborského Gymnázia Pierra de Coubertina. O nové pomůcky se zasloužila zdejší fyzikářka Alena Šedivá. Ta totiž zvítězila v anketě ČEZ Ámos o nejlepšího fyzikáře roku a od Nadace ČEZ získala pro svoji školu dar ve výši dvě stě tisíc korun. Dnes byla učebna oficiálně otevřena.

Tábor: Nejlepší fyzikářka zařídila škole dvě stě tisíc korun
Foto: mesto-tabor.cz
Popisek: Tábor

Moderní dataprojektor, ozvučení učebny fyziky nebo například termovizi, kterou používají čeští vojáci na zahraničních misích, pořídilo táborské gymnázium z dvousettisícového daru od Nadace ČEZ. „Důležité je fyzikální jevy nejen vidět, ale pokusy je potřeba i dobře vysvětlit. Je to někdy náročné, ale pro pochopení a následný zájem je to důležité,“ uvedla zdejší fyzikářka a držitelka ceny ČEZ Ámos Alena Šedivá.

Právě předmětům jako fyzika, matematika nebo chemie je na táborském gymnáziu věnována velká pozornost. I proto se zdejší maturanti dostávají na prestižní a náročná studia na lékařských nebo matematicko-fyzikálních fakultách. Vedle toho se prosazují i ve fyzikálních soutěžích. Například 4. místo v krajském kole fyzikální olympiády, ale o věkovou kategorii výš, obsadil Václav Maštera, student kvinty. „Matematice, fyzice nebo chemii bych se chtěl dál více věnovat. Z nových pomůcek mi přijde zajímavý princip optického kabelu. V současné době jde o hodně moderní technologii, která se používá v počítačích nebo sítí. Některé tyto kabely vedou dokonce i přes Atlantik,“ řekl nadaný student.

Při podpoře dávají firmy většinou přednost učňovským oborům

Podle ředitele gymnázia Petra Nývlta firmy při podpoře dávají většinou přednost učňovským oborům před gymnázii. „Obecně programy podpory jsou zaměřeny hlavně na odborné školy nikoli na gymnázia. Pomůcky, které zvyšují názornost, jsou bohužel velmi drahé a v běžném rozpočtu školy na ně není prostor. Proto jsme rádi, že je můžeme díky společnosti ČEZ pořídit,“ konstatoval ředitel.

Společnost ČEZ se snaží prostřednictvím Oranžových učeben své nadace povzbudit zájem o technické předměty. „Jestliže existuje gymnázium, které má nejlepšího fyzikáře, tak jsme rádi, že naše nadace mohla přispět, aby zde byly také nejlepší pomůcky,“ poznamenal František Lust, člen správní rady Nadace ČEZ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…