Teplice: V projektu Rozkvetlá sídliště přibyly ve městě okrasné záhony

11.05.2022 12:09 | Tisková zpráva

Do projektu se přihlásili a aktivně zapojili obyvatelé OSBD Teplice v ulicích Krajní, Pražská, Pod Hvězdárnou a Na Konečné a dále pak obyvatelé ulice V Závětří z objektu SBD Mír.

Teplice: V projektu Rozkvetlá sídliště přibyly ve městě okrasné záhony
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ve městě Teplice

V sobotu 7. května 2022 byly osázeny záhony v pilotním projektu města Teplice „Rozkvetlá sídliště“, který má za cíl oživení veřejné zeleně za účasti veřejnosti. 

Anketa

Bojíte se Vladimira Putina?

2%
96%
hlasovalo: 18318 lidí

„Chtěli jsme do projektu zapojit lidi, kteří mají zájem podílet se na zkrášlení a péči o prostředí, ve kterém žijí. Obyvatele domů, kteří mají chuť upravit a starat se o to místo u domu, kde se denně pohybují a kde si taky můžou dát se sousedy kafe, popovídat si a přitom být v kousku přírody.“, vysvětlil záměr primátor Teplic Hynek Hanza.

Akce tak byla určena pro všechny obyvatele teplických sídlišť, kterým chybí kontakt s přírodou a chtějí se podílet na kultivaci místa, kde bydlí. Do projektu se přihlásili a aktivně zapojili obyvatelé OSBD Teplice v ulicích Krajní, Pražská, Pod Hvězdárnou a Na Konečné a dále pak obyvatelé ulice V Závětří z objektu SBD Mír.

Výsadby trvalek a okrasných trav se zúčastnili primátor Hynek Hanza, zástupkyně sponzorů Petra Hessová, ředitelka neziskové organizace Rybička Teplice, z.s. a v neposlední řadě dobrovolníci, kteří v ulici Krajní bydlí a o záhon se budou starat. Na podzim budou do záhonů ještě vysázeny cibuloviny a pak už budou záhonky kompletní.

Rozkvetlá sídliště
Statutární město Teplice prostřednictvím společnosti Marius Pedersen a.s. zajistilo přípravu záhonů, na nákupu rostlinného materiálu se podíleli partneři projektu: Zahradnictví Dvořák a syn, s.r.o., OC Galerie,

teplická firma Originální brambůrky, s.r.o. a nezisková organizace Rybička Teplice, z.s.

Druhovou skladu rostlin navrhla a výsadeb se rovněž účastnila krajinářská architektka Ing.  Alena Burešová, která také zpracovala Manuály výsadeb a následné péče o ně, která by s ohledem na druh a kompozici záhonu měla být minimální. Cíleně byla zvolena výsadba tzv. smíšených záhonů, neboť péče o ně je, oproti údržbě klasických záhonů, minimální.

Pokud se výsadby záhonů za účasti veřejnosti osvědčí a můžeme příští rok pokračovat… Děkujeme všem obyvatelům našeho města, kteří mají chuť se na vzhledu svého okolí podílet, a veliký dík patří samozřejmě všem sponzorům, kteří nám s realizací tohoto projektu pomohli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

7:37 Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě jsou pořádány akce v duchu OSL…