Třebíč: Architektonicko-výtvarná soutěž na vodní prvek má vítěze

22.08.2018 6:34

Soutěž vyhlásilo město Třebíč 29. března, zájemci mohli podat svoje návrhy do 21. května, poté probíhalo hodnocení. Do soutěže se přihlásilo 27 účastníků se svými návrhy. Ty budou veřejnosti k dispozici na výstavních panelech na Karlově náměstí od začátku září. Panely připravuje město Třebíč společně s tištěnou brožurou, kde budou veškeré návrhy také uveřejněny.

Třebíč: Architektonicko-výtvarná soutěž na vodní prvek má vítěze
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Předsedou poroty byl historik umění a kurátor, Mgr. Rostislav Koryčánek. Členy poroty a náhradníky byli zvoleni Doc. Ing. arch. Tomáš Rusín, Ing. arch. Zdeňka Vydrová, MgA. Ondřej Císler, Ph. D., MVDr. Pavel Heřman, Ing. Marie Černá, Mgr. Julie Dolejší, Ing. Pavel Janata, Doc. Ing. arch. Ivan Wahla, Ing. arch. Dominik Saitl a Bc. Dagmar Pacalová.

Podle pravidel České komory architektů pro architektonické soutěže musí být nadpoloviční většina poroty z řad nezávislých odborníků.

Sekretářem soutěže byl městský architekt Ing. arch. Jaroslav Hulín.

Návrhy byly hodnoceny bez uvedení autorů, pouze pod pořadovými čísly. Porotci tak nevěděli, kteří autoři návrhy předložili.

Porota zvolila vítězem soutěže návrh s pořadovým číslem 5., jehož autorem je atelier H3T architekti s.r.o. z Prahy. Citace z hodnocení vítězného návrhu: Vítězný návrh představuje nový způsob pohlížení na archetypální motiv kašny. Kašna (vodní prvek) je symbolicky povýšena na vznešený výtvarný objekt. Transparentnost a lehkost prvku je v náměstí přínosem, přitom je nepřehlédnutelná. Vlastní technické řešení je součástí konceptu. Tento dlouhodobý urbánní šperk má potenciál vytvářet nové a překvapivé sociální vazby na náměstí. Řešení je investičně i provozně ekonomicky přijatelné. Nabídka vodních režimů je maximální a bohatá. V zimním období nejsou oslabeny kvality díla ani náměstí.

Na druhém místě se umístil návrh s pořadovým číslem 13, jehož autorem je Adam Hudec, který žije a pracuje ve Vídni v Rakousku. Třetí místo získal návrh s pořadovým číslem 10, autorem je DISprojekt s.r.o. z Třebíče. Tyto tři návrhy byly oceněny, první částkou 80 tisíc korun, druhý získal 60 tisíc a třetí 40 tisíc korun. Další tři návrhy s čísly 12, 15 a 26 byly odměněny částkou každý 6 tisíc korun.

S instalací vodního prvku se počítá při plánované rekonstrukci Karlova náměstí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…