Tři pomníky v Mladé Boleslavi se dočkaly opravy

04.07.2017 10:01

Město Mladá Boleslav opravilo od loňského roku také několik poškozených pomníků na svém územíMezi ně patří pomník na paměť vojínů padlých za sedmileté války na kraji lesa na Radouči, torzo Božích muk v blízkosti bývalé dětské nemocnice a pamětní deska K. H. Borovského v parku Štěpánka. Náklady na opravu všech tří pomníků se podle náměstka Jiřího Boušky pohybují kolem 200 tisíc korun.

Tři pomníky v Mladé Boleslavi se dočkaly opravy
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

Pomník na Radouči
V roce 1759, za sedmileté války, se v širším okolí Radouče utábořily vojenské oddíly. Na Radouči došlo v tu dobu ke krvavé bitce Rusů s Prusy. Tehdy získal Radouč dnes již neužívané pojmenování Todtenwald. Na místě, kde byli pohřbeni padlí (2), nechala kosmonoská paní Johanna hraběnka z Mirbachu vztyčit kamenný kříž, po kterém dodnes přetrvává na mapách užívaný místní název „U kříže". Kříž však nahrazoval ještě starší památník. V roce 1883 byl lety sešlý kříž vložen do země před pomník nový, jenž na svém vrchu nesl podušku s vavřínovým věncem, mečem a přilbou. Pomník byl objednaný Okrašlujícím spolkem v Debři a okolí a zhotovený kameníkem Hugo Mauermannem.

Boží muka v Havlíčkově ulici
Torzo Božích muk, křížku z roku 1849, bylo původně na pozemku naproti bývalé dětské nemocnici. Pozemek byl léta nevyužívaný a křížek chátral. Postupně byl ulomen litinový kříž a i kamenný podstavec byl poničen. Loni zde začala výstavba bytového domu a křížek musel stavbě ustoupit. Ovšem díky vstřícnosti soukromého investora a pochopení vedení radnice město podstavec opravilo a přemístilo na nedaleký travnatý pozemek v majetku města.

Pamětní deska na Štěpánce
V parku Štěpánka na tzv. Veverkově přežíval další historický pomník v podobě kamenného podstavce, na němž již chyběla původní pamětní deska K. H. Borovského. Také tento pomník se dočkal opravy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…