Třinec: Sbírka starých kol už popáté

13.05.2022 10:11 | Tisková zpráva

Již popáté můžete v Třinci darovat bicykly pro dobrou věc, v sousedním v Českém Těšíně podruhé. Projekt Kola pro Afriku podporuje skupina SMOLO, která pro sbírky vždy zdarma zapůjčí přepravní kontejnery a výtěžek bezplatně převeze do centrálního skladu organizace v Ostravě-Koblově.

Třinec: Sbírka starých kol už popáté
Foto: archív autora
Popisek: Třinec

Do 20. května 2022 lze odevzdat bicykly v Třinci v areálu STARS. „Stejně jako loni proběhne sbírka na oploceném prostranství u koupaliště naproti stadionu. Kola lze odevzdat každý pracovní den mezi 9. a 12. hodinou,“ uvedla ředitelka Charity Třinec Monika Byrtusová. V Českém Těšíně proběhne sbírka podruhé v areálu společnosti Trianon v ul. Na Horkách od 16. do 20. května 2022 od 8. do 14. hodiny každý pracovní den.

„Jako odpadová skupina klademe důraz na společenskou odpovědnost a ekologii, zapojujeme se do projektů pro dobrou věc. Tuto sbírku podporujeme od samého začátku. Takto jsme již pomohli nejen prodloužit život více než tisícovce kol, ale také zjednodušit život lidem v jedné z nejchudších zemí světa, v západoafrické Gambii,“ řekl Lukáš Bojko, jednatel odpadářské firmy SMOLO CZ, která je ve svém oboru jedničkou v Moravskoslezském kraji.

Loni se v Třinci a Českém Těšíně vybralo dohromady 289 bicyklů. Lidé vozili nebo nosili kola hodně staré, novější, dětské, dámské i pánské, horáky i silniční. Darovali také malá kola pro předškoláky, dětské sedačky na kola nebo helmy. Tyto dary Charita použije pro potřebné maminky v Třinci. Loni i předloni se do sbírky zapojil také Magistrát města Třince, který daroval kola ze „ztrát a nálezů“, pro které se nikdo po několik let nepřihlásil.

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47751 lidí

„Děkujeme všem lidem, kteří mají chuť se s námi zapojit do akce pro dobrou věc. Sbírka si klade za cíl zachránit stará kola před skládkou a jejich opravami prodloužit život. Díky tomu dál slouží dobrým věcem, a přitom šetří suroviny i životní prostředí. Díky projektu mají práci znevýhodnění zaměstnanci při kompletaci a opravách darovaných kol v sociální dílně Kola pro Afriku a prospěch z kol pak hlavně děti v Gambii, kterým pomáhají zdolávat cestu do desítky kilometrů vzdálených škol,“ doplnila koordinátorka projektu Kola pro Afriku Kateřina Krainová.

Na darovaných kolech začnou hned po svezení pracovat zaměstnanci, kterým společnost Kola pro Afriku dává práci a pomáhá získávat nové dovednosti. Všechna postupně rozeberou, vyčistí, opraví a kompletují, někdy i lakují. Kola určená pro africké školy se nakonec rozloží do přepravních balíčků pro daleký transport do Afriky. Bicykly, které se do těžkého terénu nehodí, třeba ty silniční, se po opravách a kompletaci prodávají na benefičním e-shopu Kola pro kola. Výtěžek pomáhá celý projekt financovat. Takže skoro nic, kromě starých plášťů, nekončí na skládce.

Bicykl je na černém kontinentu stále pro mnohé jedinou možností, jak se dostat do práce nebo do kilometry vzdálené školy. Škola to je vzdělání, svoboda finanční i lidská, vyhlídka na lepší život. Gambie, kam kola z Česka po kompletaci a opravě putují, je zaostalý zemědělský stát, nejmenší rozlohou na africkém kontinentu. Jde o úzkou nížinu, kde nejvyšší „hora“ má 53 metrů. Cesty jsou však prašné, plné výmolů a nerovností. Proto se i tam o kola starají místní opraváři kol, které společnost Kola pro Afriku vzdělává a přináší jim práci přímo v Gambii.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

22:28 Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

Jako každý rok ocenil Zlínský kraj pracovníky ve školství. Mezi patnácti oceněnými z celého kraje by…