Třinec: Z parčíku u hvězdárny vzniklo odpočinkové místo

20.06.2017 13:59

Novou podobu získal parčík v blízkosti hvězdárny Mikuláše Koperníka, kde vzniklo příjemné místo pro odpočinek. S finančním přispěním Třineckých železáren, které poskytly městu dar ve výši 600 tisíc korun na výsadbu nové zeleně, získalo Staré Město novou klidovou zónu.

Třinec: Z parčíku u hvězdárny vzniklo odpočinkové místo
Foto: archív autora
Popisek: Třinec

„S Třineckými železárnami dlouhodobě spolupracujeme, a to nejen oblasti ekologie, a přemýšlíme, co pro naše životní prostředí udělat dobrého. Proto jsme přivítali návrh hutě, že podpoří zeleň ve městě výsadbou nových dřevin. Rozhodli jsme se pro parčík za hvězdárnou, o kterém jsme už delší dobu uvažovali, jak ho zvelebit a využít. Chceme oživit Staré Město, poskytnout místo pro posezení a odpočinek, ať už maminkám s dětmi nebo starší generaci, a postupně propojit lokalitu u základní umělecké školy s náměstím Míru v jeden celek,“ vysvětlila starostka Věra Palkovská s tím, že nová odpočinková zóna bude vhodná i pro pořádání různých kulturních vystoupení. Jedním z nich bude například už ve čtvrtek 22. června koncert žáků ZUŠ pod názvem Hrajeme si za školou.

Třinecké železárny investují především do ekologizace svých výrobních zařízení. Díky největším investicím do odprášení realizovaných od roku 2013 do roku 2015 klesl objem tuhých znečišťujících látek v loňském roce na 185 tun. Ještě v roce 1999 to přitom bylo 1 000 tun prachu. Letos firma do ekologických staveb investuje částku přesahující 900 milionů korun. „Na druhé straně se chceme podílet i na vzhledu města a zpříjemnění prostředí pro jeho obyvatele. Připojit se k výsadbě zeleně pro tuto část města nedaleko fabriky se nám jevilo jako dobrý nápad, a tak jsme do toho spolu s městem šli,“ říká Jan Czudek, generální ředitel Třineckých železáren.

Zvelebení parčíku proběhlo ve dvou etapách. V první etapě, která byla dokončena na podzim 2015, prošel parčík sadovými úpravami a plocha poblíž parkoviště za Lidovým domem byla osázena stromy keři a trvalkami. Ve druhé etapě zde město vybudovalo dva chodníky napříč parkem a na ně navazující odpočinkové plochy s lavičkami. Po vytvoření chodníků a zpevněných ploch byly dokončeny další výsadby a park doplnily lavičky a odpadkové koše. Třešničkou na dortu je příjemné zpestření v podobě venkovního herního stolku na šachové partie, který městu věnoval personální ředitel Třineckých železáren Ivo Žižka.

Celkově bylo v parku založeno přes 746 m2 záhonů pokrývajících částečně i svah od ulice Revoluční, které byly osázeny vzrostlými pěnišníky, azalkami, muchovníky, hortenziemi a kalinou. Celkem zde bylo vysazeno 8 stromů, přes 2 300 listnatých i jehličnatých keřů, zhruba 970 trvalek, 770 travin a kapradin a přes tisíc cibulovin.

Celkové náklady na revitalizaci parku činily 3 387 tisíc korun, huť podpořila výše zmíněným finančním darem výsadbu zeleně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…