Trutnov: Jak se změní kino Vesmír?

06.03.2021 8:38

Město Trutnov se letos pustí do další významné investiční akce. Tou je rekonstrukce budovy kina Vesmír z 20. let 20. století. Oprava za zhruba 96 milionů korun by měla být hotová v polovině roku 2022.

Trutnov: Jak se změní kino Vesmír?
Foto: virtualczech.cz
Popisek: Náměstí v Trutnově

Trutnovská radnice se letos chystá kompletně opravit kino Vesmír na nábřeží Václava Havla. Na včerejším jednání Zastupitelstva města Trutnova bylo schváleno financování této významné rekonstrukce. „Kino Vesmír, dnes již kulturní památka, bylo postavené v roce 1928. V polovině 70. let prošla budova rozsáhlou přestavbou, ovšem dnes je již dožilá a pokud chceme trutnovským divákům nabídnout pohodlí a příjemný zážitek z promítání filmů, musíme do ní investovat. Přeci jen jsme třicetitisícové město, které si zaslouží moderní a funkční kino,“ vysvětluje Ivan Adamec, starosta města Trutnova.

Anketa

Má vláda Andreje Babiše dovládnout do voleb?

85%
15%
hlasovalo: 20036 lidí

Nejvýraznější změnou oproti současnému stavu bude vznik dvou sálů. Autory architektonického návrhu jsou Ing. arch. Michal Rosa a Ing. arch. Martina Rosová. „Hmota stavby, základní členění fasády a zejména unikátní skořepinový podhled v sále jsou zachovány z 20. let. Ovšem hlediště sálu není původní a současně nevyhovuje stávajícím potřebám, tudíž bude kompletně sneseno a nahrazeno novým,“ říká Michal Rosa.

Nové hlediště s novými sedačkami bude mít kapacitu 256 diváků, tedy menší než je současná o necelých 400 místech. V prostorách druhého nadzemního podlaží bude umístěn druhý sál s kapacitou 39 diváků. Ten poslouží pro méně kapacitní projekce artových představení a díky ozvučení Atmos také jako prémiové kino.

„Navrhli jsme změnu organizace provozu, vyřešili jsme bezbariérovost, navýšili kapacitu nových toalet a posílili prostor pro občerstvení,“ dodává Michal Rosa.Kino získá také nový plášť. Na bílou fasádu, která bude doplněna soklem z teraca, bude navráceno původní členění. Hliníková krytina a rámy oken budou šedé.

V současné době trutnovská radnice připravuje výběrové řízení na dodavatele stavby, který by měl být znám pravděpodobně v květnu. Práce by mohly začít na přelomu května a června a budou trvat zhruba 12 měsíců. Hrubé odhady nákladů na rekonstrukci kina jsou 96 milionů korun s DPH s tím, že 45 milionů je vyhrazeno v letošním rozpočtu a zbylá část bude naplánována do rozpočtu na příští rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…