Turnov: Kašna na náměstí už je v novém kabátu

02.05.2022 8:38 | Tisková zpráva

Oprava vnitřního pláště kašny na náměstí Českého ráje byla dokončena, novou letní turistickou sezonu přivítá naplněná vodou.

Turnov: Kašna na náměstí už je v novém kabátu
Foto: ceskolipsko.info
Popisek: Turnov

V průběhu opravy kašny, která probíhala od začátku března a byla dokončena v řádném termínu na konci dubna, byla vyměněna izolační vana. Kromě toho došlo k opravám dna. Jako nejvhodnější varianta byl opět zvolen olověný plech, který se pro izolaci kašen používá standardně. Jiný materiál s ohledem na umístění kašny v památkové zóně ani nebyl odsouhlasen Památkovou péčí. Nově byl použit silnější olověný plech o tloušťce 1,5 mm. Před montáží nové vany dodavatel upravil kamenné dno a stěny pomocí speciální stěrky.

Mimo jiné byly přesazeny pamětní desky na středovém sloupu, aby hladina vody mohla dosahovat co nejblíže k okraji. Díky opravě pláště se kašna dočkala ještě dalších novinek. Do cirkulace vody byla zapojena úpravna pH vody, což by mělo prodloužit životnost olověného pláště. Napříště také kašna získá zimní zakrytí tak, aby byla chráněna před nepříznivými povětrnostními vlivy.

Cena opravy byla vyčíslena na 837 440 korun. Realizaci provedl Petr Nič, který má dlouholeté zkušenosti s památkovou prací. Mezi jeho významné realizace patří oplechování Staroměstského orloje v Praze, spolupráce na chrámu sv. Víta nebo oplechování tří kašen v Rajské zahradě na Pražském hradě. V průběhu posledních patnácti let pracoval na oplechování množství dalších kašen po celé České republice.

Kašna je nyní napuštěna ve zkušebním provozu. Srdečně Vás zveme na slavnostní spuštění s malým happeningem, které se odehraje během Májové slavnosti v neděli 8. května 2022 od 14 hodin. Program Májové slavnosti, pořádané v rámci oslav 750. výročí Turnova, najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…