Ústí nad Labem: O cyklorikšu je velký zájem

05.04.2019 8:36

Město Ústí nad Labem před časem informovalo o náboru dobrovolníků pro aktivitu Cykloterapie.

Ústí nad Labem: O cyklorikšu je velký zájem
Foto: mag-ul.cz
Popisek: Letecký pohled na město Ústí nad Labem

Hlavní náplní zde bude obsluha elektrické tříkolky, která bude k dipozici v rámci pilotního testovacího provozu bezplatně pro seniory Domova Velké Březno, který se nachází přímo na Labské stezce. Právě zde budou najety první kilometry na cargo kole dovezeném ze zahraničí, které v Česku vedle Ústí nad Labem zakoupila ještě Kadaň a Otrokovice.

Cykloterapie, ve světě známá jako Cycling without age, kombinuje pohyb, zábavu, doborovlnictví a vyplnění času příjemnou aktivitou. Ve 37 zemích světa se už tak úspěšně vozí senioři, lidé s tělesným postižením, demencí, nebo jinak znevýhodnění. Díky ochotě dobrovolníků tak mohou například na cyklostezku vyrazit i ti, kteří byli na kole naposledy před mnoha lety, nebo nemohou být vůbec. Původně dánská myšlenka se tak rozšířila do světa a připojuje k sobě další a další nadšence.

Jak to funguje v Ústí nad Labem?

Město Ústí nad Labem zakoupilo na podzim roku 2018 jednu moderní cyklorikšu s elektrickým pohonem. S nastávající sezónou se ve spolupráci s Dobrovolnickým centrem Ústí nad Labem postupně v rámci testování ozkouší náročnost na obsluhu, výdrž baterie a další technické záležitosti. Aktuálně je stroj umístěn v Cyklocentru města Ústí nad Labem, kde bude sloužit pro nácvik jízd dobrovolníků. Současně je zde hlavní servisní místo. Přibližně od května 2019 bude k dispozici pro pilotní provoz ve zmíněném domově pro seniory ve Velkém Březně. Už nyní se někteří klienti Domova těší na první jízdy po Labské stezce. Cyklorikša obsahuje bezpečností prvky včetně pásu, sklápěcí nástupní plošiny, odrazek i zvonku.

Dobrovolníci, kteří budou rikšu řídit, budou proškoleni v rámci akreditovaného programu a instruování tak, aby seniorovi byli oporou nejen po technické stránce, ale také po té lidské, společenské. Jedním z cílů Cykloterapie je právě společná vyjížďka, která nebude jen sportem, ale především kvalitně a zajímavě stráveným časem seniora a jeho kamarádského doprovodu.

Do budoucna by město rádo dalo cyklorikšu k dispozici i do dalších míst, kde o ní bude zájem, například handikepovaným dětem nebo jiných domovů pro seniory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

13:05 Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

V bývalém kulturním domě v Červeném Hrádku do poloviny roku 2025 vznikne 18 městských nájemních bytů…