Ústí nad Labem: Výstava Má vlast cestami proměn doputovala do města

04.02.2020 21:16

Národní putovní výstava Má vlast cestami proměn doputovala do Ústí nad Labem. V budově magistrátu bude během února k vidění kolekce plakátů, mezi kterými najdeme i ústecké Zanádraží.

Ústí nad Labem: Výstava Má vlast cestami proměn doputovala do města
Foto: mag-ul.cz
Popisek: Letecký pohled na město Ústí nad Labem

Stejně jako v předchozích letech se město Ústí nad Labem zapojilo do projektu Má vlast cestami proměn ZDE. Jedná se o celorepublikovou záležitost, jejímž výstupem je několik kolekcí výstavy, která putuje po celé České republice.  Jak uvádí pořadatel, kterým je Asociace Entente Florale CZ - Souznění, z.s., tato výstava přináší svědectví o příznivých proměnách zanedbaných míst a sídel v naší krajině. Díky odhodlání místních lidí a ochotě řady donorů se chátrající stavby mění v důstojné objekty s užitečnou náplní, veřejný prostor dostává novou tvář, sakrální objekty nacházejí svůj ztracený smysl a příroda se nadechuje k novému životu.

Prostřednictví oddělení cestovního ruchu takto město prezentovalo proměnu Erbenovy vyhlídky (2016), Ústeckého podzemí (2017), Jezera Milada (2018). V roce 2019 do výstavy přihlásilo Zanádraží, které do Ústí nad Labem doputovalo nyní v únoru 2020.

O PROMĚNĚ ZANÁDRAŽÍ

Prostor za nádražím v Ústí nad Labem byl dlouhou dobu zanedbávaný a nevyužitý. Město se proto rozhodlo přistoupit k celkové revitalizaci a vytvořit místo vhodné k aktivnímu odpočinku pro obyvatele i návštěvníky Ústí nad Labem. V první etapě byly demolovány stávající budovy a postavena opěrná pilotová stěna, která zajišťuje statiku kolejiště i objektu. Kromě budovy určené pro drobné obchody a provozovny služeb zde vznikly terasy, pod nimiž je vybudováno parkoviště. Celý objekt byl vytopen při povodních v roce 2013, ale povedlo se jej zrekonstruovat. Později se díky dodatečným stavebním úpravám podařilo nabídnout prostory k pronájmu. Dnes se dá Zanádraží bez ostychu nazvat malou promenádou, která spojuje centrum města s nábřežím Labe a dále s městskou částí Střekov. Z teras se nabízí unikátní výhled na Labe, zámeček Větruše a další zajímavá místa města. V malých obchůdcích najdou návštěvníci nejrůznější zboží i služby. Cyklisty potěší Cyklocentrum města Ústí nad Labem, které od Labské stezky dělí jen most přes řeku Labe.

Kompletní medailon proměny najdete ZDE.

NAVŠTIVTE VÝSTAVU

V aktuálním 11. ročníku výstavy je přihlášeno celkem 110 proměn z celé republiky. Během měsíce února bude výběr proměn k vidění na schodišti budovy Magistrátu města Ústí nad Labem. Na kolekci několika plakátů formátu A1 se můžete podrobně seznámit s tím, jak se postupně mění různé části měst, obcí či krajiny. Výstava bude deinstalována dne 3. března 2020 a poputuje z Ústí nad Labem do Místní knihovny v obci Kačice.

HLASUJTE O NEJLEPŠÍ PROMĚNU

Až do 30. března 2020 probíhá hlasování o nejlepší proměnu ZDE. Ústecké Zanádraží můžete podpořit svým hlasem, naleznete ho pod číslem 91. Hlasování nevyžaduje žádnou registraci, ani vkládání osobních údajů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…