V Charitě Most pokračuje přeshraniční spolupráce

25.04.2022 20:27 | Tisková zpráva

I přes složité podmínky současné doby a nově také péči o uprchlíky z Ukrajiny pokračuje Charita Most i v přeshraniční spolupráci, která je se všemi partnery již dlouholetá a charitní práci prospěšná.

V Charitě Most pokračuje přeshraniční spolupráce
Foto: Radek Chmel
Popisek: Partnerské setkání v Gahlenz

Dne 21. dubna jsme se sešli se zástupci vesnického muzea a domovského spolku německé krušnohorské obce Gahlenz, abychom si připomněli šestnáctileté přeshraniční partnerství a upřesnili společný projekt s názvem O přírodu a životní prostředí pečujeme přeshraničně, v jehož rámci se v srpnu sejdou české a německé děti na německé straně Krušných hor, aby se od odborníků-včelařů zábavnou formou dověděly mj. o životě včely medonosné a jejím vlivu na životní prostředí.

„A začlenit zkusíme i děti z Ukrajiny,“ dodala k tomu ředitelka Charity Eva Čenkovičová, která dále potvrdila českou účast na akci „30 let Vesnického muzea Gahlenz“ v letošním červnu, kde chceme poděkovat za šestnáctiletou velmi pěknou tradici, kdy české děti ze sociálně slabých rodin mohou na pozvání německých přátel každoročně prožít koncem letních prázdnin pro ně vždy dlouho nezapomenutelný zábavně-poučný den v krušnohorské přírodě.

Dne 17. května si v Mostě v sídle Charity připomeneme patnáct let úspěšné spolupráce s Lidovou solidaritou Freiberg. O kulturní úvod se postarají žáci a učitelé ZUŠ F. L. Gassmanna a v doprovodném programu ukážeme zajímavosti našeho města, např. Charitou zakoupenou budovu bývalých kasáren, která by měla do dvou let sloužit sociálním účelům, či jezero Most.

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

Kontakty s partnerským městem Marienberg budou po pandemii letos oživeny 1. června dětským dnem v Marienbergu, kde si s partnerskou ZŠ Vévody Heinricha připomeneme čtrnáctileté, dětem i pedagogům našich obou zemí prospěšné přátelství.

Ředitelka Mostecké Charity všechny partnerské přeshraniční instituce pozvala 15. září na slavnost „Den Charity + 100 let Charity ČR“ s programem v kostele sv. Václava a v Oblastním muzeu v Mostě.

Přeshraniční spolupráce obohacuje naši práci a vzešla z ní řada pěkných, neformálních přátelství. Finančně je podporována Česko-Německým fondem budoucnosti.

Brigita Janovská

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

11:33 Pardubice: Společné jednání rad. Město s krajem si vycházejí vstříc

Některé projekty v krajském městě se neobejdou bez dobré spolupráce a komunikace mezi krajem a měste…