V Chomutově je připraveno přechodné místo pro uprchlíky

11.09.2015 6:30

Chomutovská policie je připravena na případný příchod uprchlíků. Pro běžence zřídila přechodné místnosti pro běžence v areálu tzv. KORDů u nemocnice.

V Chomutově je připraveno přechodné místo pro uprchlíky
Foto: chomutov-mesto.cz
Popisek: Chomutovské náměstí

Informoval o tom šéf chomutovské policie plk. Jaroslav Peleška. „Zřídili jsme v jednom objektu tzv. KORDů přechodné místnosti pro běžence. Není to ubytovna, není to záchytné zařízení, je to místo, kde budou shromážděni případní běženci, kteří budou zachyceni na území Ústeckého kraje,“ sdělil Jaroslav Peleška. Objekt patří státu, právo hospodaření s ním má Policie ČR.

Na místě s těmito lidmi policisté provedou zákonné identifikační úkony a úkony týkající se azylového řízení. Ty trvají několik hodin, je nutné vše administrativně vybavit, zdržení způsobuje i jazyková bariéra, je nutné zajistit tlumočníky.

„Objekt je zabezpečen, policie udělá všechna opatření, aby se dočasně zadržení lidé nepohybovali volně po okolí a po městě,“ dodává Jaroslav Peleška. Zařízení je připraveno, vejít by se tam mohlo přibližně osmdesát lidí. Podobná zařízení jsou připravena i v dalších městech kraje a v republice, jedná se o pokyn ministerstva vnitra a jde o přípravu na možný příliv běženců.

„Já musím ocenit, že ministerstvo vnitra nečeká, až nějaká problémová situace nastane, ale připravuje se už teď na to, že nastat může,“ řekl k tomu primátor Daniel Černý.

Zhruba před čtrnácti dny bylo podle policie zadrženo v horách na pomezí Chomutovska a Mostecka okolo čtyřiceti uprchlíků. Procedury s nimi konaly po služebnách policie v Mostě, Chomutově a Lounech. Policie provádí důsledné kontroly jak na silnici R7, tak v okolí státní hranice.

V případě potřeby je připravena poskytnout výpomoc i městská policie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …