V Havířově začal jarní úklid veřejného prostranství a výsadba květin

01.05.2020 17:56

Vzhledem k tomu, že byla letošní zima mírná, začali pracovníci veřejně prospěšných prací s jarním úklidem dříve. V některých dvorových částech se už začalo s okopáváním zaplevelených chodníků, čištění od nánosu a dohrabávaní listí z podzimu.

V Havířově začal jarní úklid veřejného prostranství a výsadba květin
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

Kromě denního úklidu veřejných prostranství se téměř denně uklízí okolí veřejných zastávek MHD, městské parky a další odpočinková místa. V souvislosti s pandemií onemocnění COVID-19 provádějí pracovníci očistu laviček, odpočinkových míst a kontejnerových stanovišť prostředkem s virucidním účinkem.

„V rámci běžné údržby veřejné zeleně byly provedeny zmlazovací řezy vybraných keřových skupin ve vnitroblocích výškové zástavby. Nástupem jarního počasí se začalo s údržbou středových pásů a intenzivně udržovaných výsadeb, kde se doposud ořezaly okrasné traviny, keřové výsadby a jednotlivé záhony byly vyplety od ozimých plevelů,“ uvedla vedoucí odboru komunálních služeb Iveta Grzonková. V současné době probíhá výsadba celkem 66 kusů stromů a 581 kusů keřů. Jednou z vybraných lokalit pro výsadbu stromů je například park za soudem v Havířově-Podlesí, kde nově vzniká třešňová alej. Ostatní dřeviny budou použity na doplnění vnitroblokové zeleně.

Nástupem jara rovněž začala příprava květinové výzdoby města. Mezi ni patří i mobilní zeleň zahradnických systému umisťovaných na významná místa a sloupy veřejného osvětlení. „Tyto zahradnické systémy jsou v současné době osazovány letničkami tak, aby mohly v letních měsících zdobit veřejné prostranství,“ upřesnila vedoucí komunálních služeb.

Už brzy budou trvalkami osázeny také záhony před budovou Magistrátu města Havířova a Kulturním domem Radost, a to tak, aby květiny kvetly střídavě od jara do podzimu. „Tyto záhony nemají pouze funkci estetickou, ale rovněž funkci ekologickou. Celá řada trvalek je totiž medonosná a nabízí potravu pro motýly, včely, čmeláky a jiné druhy hmyzu,“ vysvětlila Iveta Grzonková. Stejnému účelu budou sloužit i květinové louky, které jsou v těchto dnech zakládány v travnatých plochách Centrálního parku a parku Fibichova. Květinové louky jsou jedním z vítězných projektů participativního rozpočtu 2019 „Havířov stále v květech“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Inline areál má nové ekologické vybavení

7:37 Opava: Inline areál má nové ekologické vybavení

Inline areál v sousedství víceúčelové sportovní haly v Žižkově ulici se probouzí do druhé sezony své…