V autobusech v Českých Budějovicích a Táboře se nyní dozvíte, jak poskytovat první pomoc

24.08.2015 18:22

Se stručným návodem na poskytnutí první pomoci se mohou nově seznámit cestující v MHD v Českých Budějovicích a Táboře. Samolepky s touto tematikou, doplněné navíc číslem 155 na zdravotnickou záchrannou službu, se ve vozech poprvé objevily v pondělí 24. srpna.

V autobusech v Českých Budějovicích a Táboře se nyní dozvíte, jak poskytovat první pomoc
Foto: Ilustrační foto dpmcbt.cz
Popisek: Městská hromadná doprava v Českých Budějovicích

„Jedná se o velice stručný návod pro laickou veřejnost, jak postupovat při zástavě srdeční činnosti s upozorněním na tísňovou linku 155,“ upřesnil ředitel Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje (ZZS JčK) Marek Slabý s tím, že si občané během jízdy městskou dopravou mohou zopakovat nejdůležitější úkony při poskytování první pomoci – identifikaci zástavy srdce, aktivování zdravotnické záchranné služby a zahájení nepřímé masáže srdeční. „Vše je vyvedeno na dvou velmi názorných obrázcích, které si každý zapamatuje i během krátké cesty do práce, na nákup, nebo za zábavou a snadno si je vybaví i ve stresu,“ dodal Slabý.

Když se projekt osvědčí, osloví i dopravce v jiných městech

Umístění samolepek do vozů MHD připravila a realizovala Česká resuscitační rada a ZZS JčK s podporou Jihočeského kraje – svého zřizovatele. Zmínit je třeba i vstřícný přístup Dopravního podniku České Budějovice a táborské společnosti COMETT PLUS.

„Takováto situace, kdy se budeme muset zmobilizovat a budeme muset pomoci někomu v našem okolí, může jednou potkat každého z nás. V takovém případě je důležité vědět, jak se má člověk zachovat a hlavně to zvládnout psychicky. Naším cílem je vždy zajištění kvalitní lékařské péče a první pomoc v tom hraje nedílnou roli, proto tento projekt jednoznačně vítáme a podporujeme,“ uvedla první náměstkyně hejtmana Ivana Stráská.

Slabý dále řekl, že pokud se tento nápad setká s příznivou odezvou, chtěli s ním iniciátoři oslovit i dopravce v ostatních městech na jihu Čech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

7:04 Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

Radní města Pardubic schválili návrh obecného opatření, které v souladu se zákonem stanovuje a zvyšu…