V pražské MHD se chystají změny – nový systém má být moderní a pohodlný

27.06.2017 11:30

Konec nepopulárních validátorů, Lítačka na platební kartě nebo jízdenky snadno a rychle přes mobilní aplikaci. To vše se má stát v Praze a Středočeském kraji již brzy skutečností. Nové pohodlné možnosti nákupu a správy jízdních dokladů umožní cestujícím tzv. Multikanálový odbavovací systém, jehož realizaci dnes schválila Rada hl. m. Prahy.

V pražské MHD se chystají změny – nový systém má být moderní a pohodlný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

Přípravou prováděcího projektu k Multikanálovému odbavovacímu systému byla městská společnost Operátor ICT pověřena na konci loňského roku, a pro tento účel byl vytvořen speciální projektový tým, ve kterém byly zastoupeny společnosti Operátor ICT, ROPID a IDSK společně s odborníky z Dopravního podniku hl. m. Prahy a Českých drah.

„Celý systém bude mnohem pohodlnější a chytřejší. Plníme tak náš slib Pražanům, že Lítačka bude smysluplný projekt, který se bude dál vyvíjet po funkční i technologické stránce,“ říká primátorka hl. města Prahy, Adriana Krnáčová.

„Jedná se o projekt, který se svým rozsahem bude dotýkat až 2,6 milionu cestujících, a přináší mnoho změn a vylepšení v každodenním používání hromadné dopravy,“ doplňuje Michal Fišer, generální ředitel společnosti Operátor ICT.

„Naším společným cílem je jednotný integrovaný dopravní systém, který bude zahrnovat nejen Prahu a její okolí, ale i celý Středočeský kraj, tedy oblast, jenž je v současné době z pohledu dopravního systému i technického zajištění velice různorodá. Takovýto metropolitní celek vyžaduje také jednotný systém elektronického odbavení. Proto na projektu spolupracujeme už od jeho počátku,“ vysvětluje důležitost koordinovaného postupu Petr Tomčík, ředitel ROPID.

Výsledný prováděcí projekt byl dnes Radou hl. m. Prahy schválen k realizaci, a tak se cestující mohou těšit na nové funkcionality již v příštím roce.

Novinky pro cestující

V novém on-line systému, jehož pilotní provoz má být zahájen v první polovině roku 2018, se cestující dočkají mnohem pohodlnějších způsobů nákupu a správy jízdného, než tomu bylo dosud.

„Dobití Lítačky bude například možné na webu nebo v aplikaci, a to bez nutnosti kupon následně nahrávat ve validátoru,“ popisuje primátorka Adriana Krnáčová jednu z mnoha výhod.

Centralizovaná on-line architektura umožní v systému Lítačka zaregistrovat, a pro cestování používat, i bankovní platební kartu nebo In Kartu Českých drah. V připravované mobilní aplikaci pak bude možné jednoduše nakupovat jak jednorázové jízdenky, tak časové kupony, a samozřejmě spravovat svůj účet a mít vždy přehled o zaplaceném jízdném či jeho platnosti.

„Hlavním cílem celého projektu je zvýšit komfort cestujících. Přidáváme nové možnosti odbavení v hromadné dopravě a zároveň zachováváme ty stávající. Ani v novém systému tak cestující nepřijdou o možnost nákupu klasické papírové nebo SMS jízdenky,“ uvádí Michal Fišer.

Přímé investiční náklady na realizaci projektu by neměly přesáhnout 43 mil. Kč, vyvolané náklady související se změnou systému jsou předpokládány v maximální výši 23 mil. Kč. Díky centralizovanému systému dopravního odbavení v Praze a Středočeském kraji a efektivním způsobům prodeje jízdních dokladů jsou po jeho implementaci očekávány také provozní úspory, a to až do výše 50 mil. Kč ročně. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.