V třídění elektroodpadu jsou občané Budějovic příkladní

17.06.2014 10:33

Potěšitelnou zprávu pro občany Českých Budějovic přinesla nezisková společnost ASEKOL. Z jejího certifikátu k enviromentálnímu vyúčtování za rok 2013, který nyní obdržela radnice, totiž vyplývá, že místní lidé příkladně třídí elektroodpad.

V třídění elektroodpadu jsou občané Budějovic příkladní
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

"Studie této firmy posuzuje celý systém zpětného odběru CRT televizorů, počítačových monitorů a drobného elektrozařízení, hodnotí jejich sběr, dopravu a zpracování až do okamžiku finální recyklace. Výsledky jsou prezentovány jako spotřeba energie, surovin, emise do ovzduší, vody a produkce odpadu. Jednoznačně prokazuje, že zpětný odběr elektrozařízení má nezanedbatelný dopad na životní prostředí. Certifikát konkrétně vyčísluje o jaký přínos pro životní prostředí se zasluhují místní občané tím, že odevzdávají vysloužilé elektrospotřebiče k následné recyklaci, k čemuž slouží i naše sběrné dvory," uvedl primátor Juraj Thoma.

Certifikát uvádí, že českobudějovičtí v loňském roce vytřídili 5317 televizí, 2172 monitorů a 84 134,57 kg drobných spotřebičů. Tím v konečném důsledku uspořili 3 175 MWh elektřiny, 166 931 litrů ropy, 13 657 m3 vody a téměř 113 tun primárních surovin. Navíc přispěli ke snížení emisí skleníkových plynů o 679 tun CO² ekv. a zamezili produkci 2 726 tun nebezpečných odpadů.

"Pakliže si uvědomíme, že například osobní automobil vyprodukuje za rok provozu v průměru 2 tuny skleníkových plynů a na jednu čtyřčlennou domácnost připadá roční spotřeba 2,2 MWh elektrické energie, jsou to bezesporu impozantní čísla. Proto všem našim občanům, kteří zodpovědně třídí a přispívají tak k ochraně našeho životního prostředí, náleží uznání a poděkování," dodal Juraj Thoma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: c-budejovice.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.