Valašské Meziříčí: Zastupitelé schválili pomoc pro Ukrajinu

08.03.2022 20:33 | Tisková zpráva

V reakci na válečný konflikt na Ukrajině a příliv uprchlíků proběhlo v pondělí 7. března ve Valašském Meziříčí mimořádné jednání zastupitelstva. Volení zástupci města během něj schválili okamžitou pomoc 300 tisíc a další 2 miliony Kč jako finanční rezervu.

Valašské Meziříčí: Zastupitelé schválili pomoc pro Ukrajinu
Foto: Redakce
Popisek: Náměstí ve Valašském Meziříčí

„Ruský útok na svobodnou Ukrajinu nás všechny silně zasáhl. V rámci zastupitelstva jsme se jednohlasně dohodli na nutnosti finanční pomoci. Z rozpočtové rezervy pošleme shodně po 100 tisících korunách na transparentní humanitární účty Člověka v tísni a Charity. O pomoc nás požádalo také naše polské partnerské město Konin, kam směřujeme stejnou částku. Právě Polsko totiž čelí největší uprchlické krizi vyvolané válkou na Ukrajině,“ řekl starosta Robert Stržínek.

Zastupitelé také schválili finanční rezervu 2 miliony Kč právě na další potřeby spojené s řešením současné uprchlické krize, která se bude čerpat podle potřeby. „Aktuálně máme ve Valašském Meziříčí přes 100 ukrajinských uprchlíků, část z nich je ubytována v našich prostorách, zbývající pak v rodinách či jinde. Bohužel se dá předpokládat, že válečných uprchlíků bude přibývat a proto chceme být připraveni, abychom mohli účinně pomáhat,“ pokračoval starosta Stržínek s tím, že: „Koordinovaná pomoc ukrajinským rodinám v našem městě funguje výborně a velké díky patří všem zapojeným organizacím i dobrovolníkům. Stejně tak děkuji všem, kteří městu nabízejí pomoc nebo přispívají do naší sbírky materiální humanitární pomoci.“ Město Valašské Meziříčí tak mimo jiné počítá s pomocí při registraci ukrajinských uprchlíků ve Zlíně, zajištěním adaptace a výuky dětí či finanční podporou místních sociálních a zdravotnických organizací, které v této krizi pomáhají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Slavnostní otevření Stříbrného domu

22:09 Jihlava: Slavnostní otevření Stříbrného domu

Jihlava slavnostně otevřela nový kulturní klenot Masarykova náměstí, Stříbrný dům s číslem popisným …