Valašské Meziříčí: Život v kufříku

10.07.2020 17:57

Už rok si děti, o které nejeví jejich rodiče zájem, odnášejí z Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí svůj život v kufříku.

Valašské Meziříčí: Život v kufříku
Foto: Redakce
Popisek: Náměstí ve Valašském Meziříčí

V letošním roce si již dvě děti, které hned po porodu jejich rodiče předali k adopci, odnesli z porodnice Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí kromě lékařské zprávy i vzpomínkový kufřík. Nemocnice je již přesně rok zapojená do projektu Život v kufříku, v rámci kterého zdravotnický personál odloženým novorozencům shromažďuje vzpomínkové předměty týkající se okamžiku jejich příchodu na svět.

Název projektu „Život v kufříku“ odpovídá i hlavní náplni této myšlenky. Děti, které poputují k adopci, dostanou na památku kufřík, ve kterém budou informace o jejich narození. „V naší porodnici se každým rokem narodí několik dětí, jichž se biologičtí rodiče po narození vzdají. V letošním roce za první pololetí se jednalo o dvě děti - chlapečka a holčičku,“ říká staniční sestra novorozeneckého oddělení Bc. Hana Valuchová.

Nadační fond LA VIDA LOCA prostřednictvím svých zástupkyň předal v červenci loňského roku deset kufříků a také tiskárnu k pořizování fotografií primáři novorozeneckého oddělení MUDr. Liboru Slováčkovi. Vlastní fotografování prvních momentů dítěte na světě, pořizování otisků, odložení výtisku novin, kdy se miminko narodilo – to vše už má v rukou zdravotnický personál, který děťátku vzpomínky ukládá do kufříku.

„Společně s porodními asistentkami, sestřičkami a ošetřovatelkami na novorozeneckém oddělení zaznamenáváme odloženým dětem jejich první dny po narození. Do kufříku přikládáme kromě identifikačního náramku také vzpomínkovou kartičku s otiskem chodidla,“ doplňuje staniční sestra Bc. Hana Valuchová s tím, že součástí kufříku je také památník, do kterého sestřičky zapisují, jak se miminko po narození chovalo, jaké bylo zrovna počasí, nebo kdo se o něj celou dobu staral. Je zde také dudlík, kojenecká láhev, fotoalbum a ručně pletená soupravička, kterou upletly klientky domovů seniorů z celé České republiky.

„Velmi dobře si uvědomujeme, že pro dítě je velmi důležité najít si a upevnit svou identitu. Právě vzpomínkový kufřík může být jedním z nástrojů, jak najít své kořeny a ztotožnit se s nimi. Sestřičky a pak i adoptivní rodiče tak do něj mohou libovolně vkládat fotografie, otisky nožiček nebo první kresby dítěte. Invenci a kreativitě se meze nekladou a naším cílem je rozšířit tuto myšlenku po celé České republice,“ uvedla při předávání kufříků Martina Wojtylová Opava, zakladatelka Nadačního fondu LA VIDA LOCA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…