Varnsdorf: Paneláky v Hrnčířské ulici mají nového majitele. Chce klid a nové nájemníky

06.05.2022 14:27 | Tisková zpráva

Dva panelové domy v Hrnčířské ulici mají nového majitele. Problémovou lokalitu, kam se v minulosti sestěhovávali sociálně nepřizpůsobiví lidé, chce proměnit na důstojné bydlení pro slušné nájemníky.

Varnsdorf: Paneláky v Hrnčířské ulici mají nového majitele. Chce klid a nové nájemníky
Foto: varnsdorf.cz
Popisek: Varnsdorf

Novým majitelem téměř stovky bytů v Hrnčířské ulici se stala společnost KTZ Realinvest s.r.o. Ta má s pronájmy bytů, především v severních Čechách, zkušenosti. Zároveň odmítá politiku obchodu s chudobou. Místu chce vrátit klid a vytvořit důstojné bydlení pro slušné nájemníky. „Nájemní smlouvy na byty pro pracovní agentury spojené s předchozím vlastníkem byly postupně rozvázány. Počet bytů pronajímaných právnickým osobám se tak snížil ze čtyřiceti na nulu. V minulém roce zároveň docházelo k postupné obměně nájemců. I na úkor výnosu z pronájmů jsme ukončili nájemní vztahy s nepřizpůsobivými nájemci. Je pro nás podstatné, aby nebylo narušováno společné soužití v domě a rovněž nebyl rušen klid a pořádek v okolí domů,“ říká jeden z jednatelů společnosti David Tenora.

Zvýšit kvalitu bydlení chce společnost i díky průběžným opravám a celkovým rekonstrukcím jednotlivých bytů. První investice již spolkly přes dva miliony korun, opraveno je téměř třicet bytů a část fasády na jednom z domů. „Technický stav bytů při převzetí nemovitosti nebyl dobrý. Jde o nákladný a postupně realizovaný proces. Veškeré výnosy z nájmů, po odečtení provozních nákladů, investujeme zpět do domů,“ dodává Tenora a pokračuje. „V panelákách jsou většinou garsoniéry a malometrážní byty. V blízké budoucnosti se zaměříme na spojování bytů a vytvoření jednotek 2+1 a větších, abychom stabilizovali obsazenost nemovitosti. Čeká nás také práce na zvelebení společných prostor domů, chceme zlepšit i jejich okolí.“

Že nepůjde o obchod s chudobou dokazuje i výše nájmu. Holý nájem u starších garsonek začíná na 2 500 korunách. Kompletní náklady na bydlení včetně tepla, energií, vody, internetu a poplatků se tak mohou dostat i těsně pod šest tisíc korun za měsíc. „Realizujeme pravidelný úklid společných prostor a okolí nemovitosti. V provozu už je také kamerový systém zajišťující větší bezpečnost nájemců. Do paneláků navíc dvakrát týdně dochází správce, samozřejmostí je stálá přítomnost domovníka. Pro budoucnost nemovitosti je klíčový způsob práce s novými nájemci,“ vysvětluje Tenora z KTZ Realinvest s.r.o.

Zájemci o byt prochází tzv. sítem. To pro společnost zajišťuje realitní kancelář EU – Grand s.r.o. „Máme propracovaný systém výběru nájemců a zjišťujeme si o nich dostupné informace. Tím je vyloučen příliv sociálně nepřizpůsobivých lidí do Hrnčířské ulice. Novým nájemcům nabízíme nájemní smlouvu na dobu určitou o délce tři měsíce s možností prodloužení, a to v případě, že nájemce plní sjednané smluvní podmínky,“ dodává na závěr Tenora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…