Vědí už všichni, kde je Bruntál?

03.12.2018 13:00

Už téměř 10 let probíhá česko-polská spolupráce mezi městem Bruntálem a polským Prudnikem. V rámci dotačních projektů proběhla více než stovka akcí na obou stranách hranice a zúčastnilo se přibližně 40 tisíc osob. Jen v posledním projektu na rok 2018 bylo jeho přímými účastníky minimálně 269 osob.

Vědí už všichni, kde je Bruntál?
Foto: bruntal.net
Popisek: Náměstí města Bruntál

Přesto jsme v projektu jen náhodou zjistili, že se najdou obyvatelé obou měst, kteří se nikdy nezúčastnili česko-polské spolupráce a dokonce i takoví, kteří neví, kde je město Bruntál!  Je to velká škoda, neboť bydlíme tak blízko a přestože jsme každý jiný, v mnohém jsme si s partnery z města Prudnik velmi podobní.

V posledních letech získalo město Bruntál z projektů česko-polské spolupráce cca 3 milióny Kč, v projektech byly zapojeny desítky spolků a komunit (jen namátkou Dům dětí-SVČ, Polárka, Umělecká škola, základní školy, atleti, motorkáři, pěvecké sbory, dechové soubory, hudební skupiny všech žánrů a jiní), v rámci jednotlivých projektů byl v parku a na Uhlířském vrchu instalován mobiliář, bylo pořízeno vybavení pro výstavy a propagaci v divadle, 3 párty stany, počítač, aplikace pro informační centrum, propagační tašky města Bruntálu pro setkávání delegací, bylo vydáno několik druhů letáků s propagací města a parku, atd.

Posledním projektem byl projekt zaměřený na setkávání komunit, nazvaný „Cestujme za společným pohybem“. Jeho obsahem bylo 6 společných sportovních aktivit, těch nejúspěšnějších z minulých let spolupráce. Projekt byl ukončen v sobotu 24. 11. 2018 závěrečným  společným setkáním. Sešli se zástupci obou partnerů – Města Bruntál a Kulturního střediska a knihovny v Prudniku a účastníci všech aktivit, aby spolu zhodnotili průběh projektu a jeho cíl. Všichni bez výjimky s nadšením kvitovali svou účast v projektu a projevili zájem rozvíjet další spolupráci.

Projekty Euroregionu jsou výborná platforma k vzájemnému poznávání obyvatel na obou stranách hranic, k přirozenému propojování komunit, k propagaci Euroregionu Praděd a v neposlední řadě k podpoře cestovního ruchu a ke skvělé propagaci města Bruntál.

Akce byla uspořádána v rámci projektu Cestujme za společným pohybem, č. CZ.11.4.120/0.0/0.0/16_009/0001188, který je spolufinancován z Fondu mikroprojektů Euroregionu Praděd Programu Interreg V-A Česká republika - Polsko, z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

7:37 Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

Zápisy do školek Mozaika, Demlova 28 a Nad Plovárnou se uskuteční ve dnech 6. a 7. května. Volných j…