Veselí nad Moravou: Zrekonstruovaná knihovna se slavnostně otevře v neděli 9. září

03.09.2018 6:32

Po roce a půl trvající rekonstrukci, vybavování interiéru a stěhování otevírá městská knihovna své prostory opět v kulturním domě. Tentokrát se však čtenáři a široká veřejnost dočkali mnohem větších prostor, než bývali zvyklí.

Veselí nad Moravou: Zrekonstruovaná knihovna se slavnostně otevře v neděli 9. září
Foto: Veselí nad Moravou
Popisek: Město Veselí nad Moravou

Knihovna se stále nachází v 1. patře, ale nyní zaujímá téměř celou jeho plochu. K tomuto došlo díky podpoře vedení města, které se rovněž ztotožnilo s architektonickým návrhem ing. arch. Iva Ondračky. Město Veselí nad Moravou díky tomu získává moderní a funkční knihovnu, která nahradí veškeré dosavadní provizorní provozy a pobočky. Včetně stávající pobočky na Hutníku.

Vedle půjčování knih jsou připraveny novinky – deskové hry a e-knihy. Krásné moderní nasvícené regály doplňuje spousta sedacího nábytku a stolků, kde si bude možné v klidu přečíst denní tisk a dát si šálek kávy. Novým uspořádáním beletrie vzniká čtenářům snadnější orientace při výběru, rovněž časopisy jsou přehledně uspořádány ve speciálních regálech. Skleněný ochoz nabízí posezení, ale část bude možné využít i k menším výstavám.

Dětské oddělení získalo zajímavé zákoutí nejen pro sezení, ale dokonce pro čtení a lenošení vleže. Pro malé děti je vytvořen pokojíček s hračkami, pro teenagery zvláštní místnost s PC, sedacími vaky a komiksy. Vzhledem k tomu, že veškerý knihovní fond je označen magnetickými čipy, bude rychlejší vracení a půjčování knih a čtenáři budou moci využít i selfcheck – samoobslužný pult.

Důležitou novinkou je bibliobox, který se nachází u hlavního vstupu do knihovny. Čtenáři do něj mohou kdykoli vrátit knihy, především však v době, kdy je knihovna uzavřena. Co nebude patrné na první pohled, je nový výpůjční systém, který ale zaujme každého, kdo využívá on-line katalog. Bude uživatelsky mnohem dokonalejší a usnadní čtenářům např. oblíbené rezervace knih. Knihovna se nově stává bezbariérovou, do patra návštěvníky doveze výtah. Samozřejmostí je také sociální zařízení včetně přebalovacího pultu. Na působivosti získává i díky nové grafice a orientačnímu značení.

Širokou veřejnost zveme na slavnostní den otevřených dveří v neděli 9. 9. 2018. Od 10:00 si bude možné prohlédnout interiér, zaregistrovat se do řad čtenářů či se zúčastnit kulturního programu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…