Vimperk: Město plánuje obnovit síť stezek v oboře vimperského zámku

12.12.2022 17:57 | Tisková zpráva

Město Vimperk chce rozšířit nabídku turistických atraktivit vytvořením pěších stezek v prostoru bývalé zámecké obory. Nové stezky by pomohly zlepšit prostupnost městem a posílit nabídku turistických a naučných tras.

Vimperk: Město plánuje obnovit síť stezek v oboře vimperského zámku
Foto: Vimperk.cz
Popisek: Vimperk

Tento záměr vítá i současný majitel Státního zámku Vimperk, kterým je Národní památkový ústav. V současné době je dokončena studie prostoru zámecké obory, která bývala součástí zámeckého okrsku. 

„Dnešní obyvatelé a návštěvníci Vimperka vnímají zámek jako velmi konkrétní prostor, ohraničený hradbami a budovami zámku. V minulosti však pozemky a budovy zázemí zámku tvořily zámecký okrsek – v podstatě samostatnou malou čtvrť. Do zámeckého okrsku patřila například budova nad zámeckou alejí, kterou dnes vlastní Český svaz chovatelů, dělostřelecká bašta Haselburg s pozemky okolo, dva hospodářské dvory, zámecký špitál nebo zámecká obora (Thiergarten). Oboru, která přiléhala k severozápadní straně zámku a nacházela se tedy v zámeckém okrsku, můžeme s jistotou doložit k roku 1835. Z tohoto roku totiž pochází nejstarší dostatečně detailní mapa, která zahrnuje i oboru a dokonce obsahuje jednoduchý zákres lesního porostu protkaného pěšími cestičkami. Při terénním průzkumu v březnu 2022 se navíc ukázalo, že v terénu lze stále identifikovat značnou část cestní sítě i se dvěma vyhlídkami,“ vysvětluje kastelán zámku, Mgr. Vojtěch Brož. 

Díky přírodním kvalitám a blízkosti zámku, městského opevnění, bývalého Schwarzenberského pivovaru a náměstí, je zámecká obora pozoruhodné místo, které by mohlo zpestřit návštěvnickou mapu Vimperka. Nabídne ojedinělý pohled na skalní ostroh s Vlčkovou věží a zámkem a příjemnou zastávku i pro místní obyvatele. 

Do zámecké obory by se podle studie dalo vstoupit ze tří stran. První vstup, který dnes jako jediný existuje, by se nacházel nad zámkem v blízkosti dělostřelecké bašty Haselburg. Další by se měl vybudovat v Pivovarské ulici nad bývalým Schwarzenberským pivovarem, kde se dnes nachází Cukrárna Pod Zámkem a fitness centrum. Třetí vstup by měl vzniknout po jednání s vlastníky přilehlých pozemků mezi rodinnými domy v Pivovarské ulici. Tento vstup by měl navazovat na stávající turistický okruh po červené turistické značce, kudy vede naučná stezka Vimperka, který dále pokračuje ke Křížové cestě. 

V letošním roce se podařilo zprůchodnit úsek mezi Černou bránou a dolní baštou. Tento úsek by měl v budoucnu společně s oborou tvořit celou stezku kolem opevnění. V oboře by měla vzniknout odpočinková místa, vyhlídky a informační panely o zámku a oboře. „Návrh studie zámecké obory vytvořil ateliér Facha architekti. V roce 2023 bychom chtěli zadat zpracování projektové dokumentace, jejíž součástí by byl již rozpočet celé akce. Následně budeme hledat finanční prostředky na realizaci z dotačních titulů,“ uzavírá starostka města, Jaroslava Martanová. 

Návštěvníci Vimperka mohou v posledních letech využít stále více turistických atraktivit. Od roku 2021 je otevřená opravená horní část Státního zámku Vimperk, kde se nachází i nové Muzeum Vimperska, dále byla veřejnosti zpřístupněna městská zvonice na náměstí a část stezky kolem opevnění v podzámčí mezi Černou bránou a dolní baštou, kam příští rok přibydou nové informační panely věnované fortifikaci města. Státní zámek Vimperk navštívilo v roce 2022 téměř 19.000 lidí, což je zhruba dvakrát více než před rekonstrukcí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Poděkování dobrovolníkům - sobotní Slovácký festival chutí a vůní

22:41 Uherské Hradiště: Poděkování dobrovolníkům - sobotní Slovácký festival chutí a vůní

Chceme srdečně poděkovat všem dobrovolníkům, kteří nám minulou neděli pomohli pytlovat písek a stavě…