Vimperk: Vnitřní opravy ve školní budově v parku by měly být letos hotovy

10.03.2016 18:46

Po devíti letech budou tento rok zřejmě dokončeny vnitřní opravy v budově Základní školy T. G. Masaryka v parku. Škola díky rozhodnutí zastupitelstva získala pro letošek více než 3,5 milionu korun.

Vimperk: Vnitřní opravy ve školní budově v parku by měly být letos hotovy
Foto: Vimperk.cz
Popisek: Vimperk

Bude třeba dokončit výměnu oken a několika dveří, rekonstrukci elektroinstalace na chodbách, stavební práce v suterénu a v někdejším školnickém bytě. Završením pak bude výmalba chodeb.

Objekt, který je kulturní památkou, sloužil svému účelu již v roce 1898. Dnes jsou zde třídy prvního až čtvrtého ročníku základní školy a družina. Právě ta získá nové prostory stavebními úpravami v původním  bytě  školníka. Kromě další třídy školní družiny zde vznikne zázemí pro asistentky pedagoga. „V družině žáky nerozdělujeme podle věku, ale podle činností, kterým se chtějí věnovat. Nový prostor nám umožní rozšířit dětem nabídku volnočasových aktivit,“ říká Dagmar Rückerová, ředitelka školy.

Zatímco úpravy v bývalém bytě jsou již téměř hotovy, většina dalších prací bude muset počkat do prázdnin. V uplynulých devíti letech se podařilo zmodernizovat sociální zařízení, ve třídách jsou nová okna, podlahy a elektroinstalace. V roce 2014 byla dokončena také oprava tělocvičny. Nová dřevěná okna, dokonale imitující původní, jsou také na schodišti ve všech mezaninech. Zrekonstruován byl také vodovod a odpady.

Vzhledem k tomu, že škola je památkově chráněným objektem, každý zásah bývá komplikovanější a nákladnější. Výměna elektroinstalace na chodbách předpokládá rovněž výměnu starých rozvaděčů. Ani malování nebude jednoduchou záležitostí. „Pod několika vrstvami barev se objevila ještě původní výmalba. V současnosti ve spolupráci s restaurátory přemýšlíme, jakým způsobem ji oživit a ukázat,“ říká Dagmar Rückerová.

Zásadnějších stavebních úprav by se měl dočkat suterén budovy, kde jsou šatny. Vzájemně propojené sklepní prostory nejsou již pro tento účel zcela vyhovující. „Chceme šatny pro jednotlivé ročníky od sebe oddělit, zazdít stávající průchody a každou ze šaten opatřit vstupními dveřmi z chodby,“ vysvětluje ředitelka školy.

Tyto stavební zásahy do jisté míry komplikuje skutečnost, že v suterénu jsou kamenné zdi. Další uzamykatelné dveře by měly oddělit vstup do šaten z vestibulu.

Chystaným změnám se přizpůsobí také nové osvětlení. Alespoň základní opravy si vyžádají i další prostory v suterénu, které slouží ke skladování sezónních věcí.

„Ze zbylých peněz bychom rádi uhradili projektovou dokumentaci na odvodnění a odkanalizování objektu školy v ulici 1. máje,“ plánuje Dagmar Rückerová alespoň částečné rozdělení získaných prostředků pro obě „své“ školní budovy.

Památkově chráněný objekt v parku se ani v příštích letech neobejde bez dalších financí. Brzy bude třeba opravit střechu a následně by si škola určitě zasloužila renovaci fasády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

dezinfománie

Dobrý den, zajímalo by mě, co si myslíte o tomto komentáři Zahradila -https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Zahradil-ODS-Zaznamenanihodne-vyrony-dezinfomanie-755567. Dále by mě zajímalo, co s těmi dezinformacemi pořád máte a co za ně vlastně považujete? Protože se zdá, že tato vl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf se stal etapovým městem Mírového běhu

7:37 Varnsdorf se stal etapovým městem Mírového běhu

Mírový běh (Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run) je nejdelším štafetovým během ve světě, který se pra…