Vimperk: Základní část první etapy revitalizace urnového háje je hotova

22.10.2020 7:34

Počátkem října byla dokončena část A první etapy revitalizace areálu urnového háje. Stavební práce souvisely s provedením rekonstrukce zpevněných ploch a nových rozvodů veřejného osvětlení.

Vimperk: Základní část první etapy revitalizace urnového háje je hotova
Foto: Vimperk.cz
Popisek: Vimperk

Zpevněné komunikace, jež byly zahrnuty do této části I. etapy revitalizace urnového háje, dnes mají nový povrch z kamenných žulových odseků s orámováním z kamenných žulových kostek. Architektonické řešení zde respektuje funkční požadavky, okolní terén a již realizované plochy v sousedním areálu hřbitova. Rozsah nových zpevněných ploch zhruba odpovídá plochám původním, pouze v jižní části před kostelem je zpevněná plocha rozšířena a upravena s ohledem na požadavky provozovatele. Zásadní slovo při návrhu řešení zpevněných ploch v prostoru měly orgány státní památkové péče, neboť urnový háj je součástí městské památkové zóny.

V rámci zadávacího řízení byla úspěšná stavební společnost VKB stavby, s.r.o. a smluvní cena za provedení celé I. etapy revitalizace představuje náklady ve výši 4.269.000,- Kč. V letošním roce provedená první část této etapy vyšla městský rozpočet na 2.503.565,- Kč a zahrnovala provedení revitalizace ploch jižně od kostela a kaple směrem k hlavnímu jižnímu vstupu, dále pak k místu s kontejnery, včetně kruhové plochy kolem sloupku pro odběr vody.

V případě části B I. etapy půjde o revitalizaci zbývajících zpevněných ploch v areálu s přirozenou návazností na již revitalizovanou část. Součástí stavby bude i vybudování nové kamenné vyrovnávací zdi v západní části areálu, odstranění stávajících betonových schodišť a jejich náhrada schodišti kamennými a oprava i stávající kamenné zdi. K důstojné atmosféře revitalizovaného urnového háje pak jistě přispěje instalace nízkého sloupkového osvětlení ploch v hlavní vstupní části areálu a nasvícení kostela sv. Bartoloměje.

Věříme, že nám ekonomické možnosti města v roce 2021 umožní druhou část zahájené I. etapy revitalizace urnového háje realizovat.

Areál urnového háje se nachází na ploše cca 3.515 m2. Podaří-li se v příštím roce realizovat druhou část I. etapy, bude celkem revitalizováno cca 940 m2 zpevněných ploch.

Revitalizace urnového háje je zcela nepochybně potřebnou investicí, která odpovídajícím způsobem přispěje ke zvýšení úrovně a důstojnosti prostředí posledního odpočinku našich blízkých.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

7:17 České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

Město České Budějovice představilo jednoznačné plány k výstavbě akvaparku na levém břehu Vltavy, pob…