Vimperk: Základní část první etapy revitalizace urnového háje je hotova

22.10.2020 7:34

Počátkem října byla dokončena část A první etapy revitalizace areálu urnového háje. Stavební práce souvisely s provedením rekonstrukce zpevněných ploch a nových rozvodů veřejného osvětlení.

Vimperk: Základní část první etapy revitalizace urnového háje je hotova
Foto: Vimperk.cz
Popisek: Vimperk

Zpevněné komunikace, jež byly zahrnuty do této části I. etapy revitalizace urnového háje, dnes mají nový povrch z kamenných žulových odseků s orámováním z kamenných žulových kostek. Architektonické řešení zde respektuje funkční požadavky, okolní terén a již realizované plochy v sousedním areálu hřbitova. Rozsah nových zpevněných ploch zhruba odpovídá plochám původním, pouze v jižní části před kostelem je zpevněná plocha rozšířena a upravena s ohledem na požadavky provozovatele. Zásadní slovo při návrhu řešení zpevněných ploch v prostoru měly orgány státní památkové péče, neboť urnový háj je součástí městské památkové zóny.

V rámci zadávacího řízení byla úspěšná stavební společnost VKB stavby, s.r.o. a smluvní cena za provedení celé I. etapy revitalizace představuje náklady ve výši 4.269.000,- Kč. V letošním roce provedená první část této etapy vyšla městský rozpočet na 2.503.565,- Kč a zahrnovala provedení revitalizace ploch jižně od kostela a kaple směrem k hlavnímu jižnímu vstupu, dále pak k místu s kontejnery, včetně kruhové plochy kolem sloupku pro odběr vody.

V případě části B I. etapy půjde o revitalizaci zbývajících zpevněných ploch v areálu s přirozenou návazností na již revitalizovanou část. Součástí stavby bude i vybudování nové kamenné vyrovnávací zdi v západní části areálu, odstranění stávajících betonových schodišť a jejich náhrada schodišti kamennými a oprava i stávající kamenné zdi. K důstojné atmosféře revitalizovaného urnového háje pak jistě přispěje instalace nízkého sloupkového osvětlení ploch v hlavní vstupní části areálu a nasvícení kostela sv. Bartoloměje.

Věříme, že nám ekonomické možnosti města v roce 2021 umožní druhou část zahájené I. etapy revitalizace urnového háje realizovat.

Areál urnového háje se nachází na ploše cca 3.515 m2. Podaří-li se v příštím roce realizovat druhou část I. etapy, bude celkem revitalizováno cca 940 m2 zpevněných ploch.

Revitalizace urnového háje je zcela nepochybně potřebnou investicí, která odpovídajícím způsobem přispěje ke zvýšení úrovně a důstojnosti prostředí posledního odpočinku našich blízkých.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …