Vimperk: Zrestaurované ciferníky jsou zpět na městské zvonici

19.06.2017 14:17

S ohledem na zjištěný špatný stav byly v březnu letošního roku sejmuty z městské zvonice ve Vimperku ručky a plechové ciferníky věžních hodin.

Vimperk: Zrestaurované ciferníky jsou zpět na městské zvonici
Foto: Vimperk.cz
Popisek: Vimperk

Tyto komponenty byly odvezeny do restaurátorské dílny PhDr. Norberta Riegela z Prahy, kde se jakožto součást památkově chráněného objektu městské zvonice podrobily odbornému zrestaurování. Největší podíl na obnově hodinových ruček i ciferníků představovaly práce spojené s důkladným odstraněním všech vrstev původních nátěrů, očištěním, ošetřením a opravou značně zkorodovaných částí ciferníků. Po zjištění skutečného rozsahu prorezivění spodních částí ciferníků muselo být dokonce přistoupeno k jejich  vysazení novým plechem. Ciferníky i ručky byly po provedené opravě celoplošně opatřeny sérií speciálních  nátěrů a v místech zdobení a symbolů též speciálním podkladovým nátěrem pod zlacení. Pro vyzlacení obvodové kružnice ciferníků, všech římských číslic i hodinových ruček bylo použito 24 karátové trojité větrové (plátkové) zlato, jež je zárukou dlouhé životnosti a barevné stálosti.

Restaurování ciferníků věžních hodin městské zvonice ve Vimperku je akcí zařazenou do Programu regenerace MPZ Vimperk 2017 a z celkových nákladů na restaurování, které činí 194.824,-Kč, bude 165.000,-Kč hrazeno ze získané dotace Ministerstva kultury ČR.

Zrestaurované ciferníky se vrátily do Vimperka 7. června a již v tomto týdnu byly vyzvednuty zpět na zvonici a byl zprovozněn mechanizmus ovládání chodu hodinových ruček.  Právě vyzvedávání ciferníků se pro mnohé kolemjdoucí stalo atraktivní podívanou, neboť veškeré práce spojené s vyzvednutím ciferníků a s jejich zpětnou montáží na stanoviště prováděli horolezci za pomoci lan. Tyto výškové práce pro město Vimperk zajišťovala firma Vertigo Písek, s.r.o., která v roce 2015 prováděla obnovu fasády zvonice a která se specializuje na provádění výškových prací z lan.

Ciferníky po svém zrestaurování vynikají čistotou řemeslného provedení i jasem svého zdobení a lze pouze konstatovat, že jsou dnes opět důstojnou a krásnou součástí obnoveného historického objektu vimperské městské zvonice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…