Vrbno pod Pradědem: Jak se na Vrbensku žilo? Vše najdete pod jednou Střechou

05.09.2018 10:47

Ve čtvrtek 6. září se v 16 hodin uskuteční ve Středisku kultury a vzdělávání Střecha ve Vrbně pod Pradědem vernisáž výstavy Jak se žilo na Vrbensku. Výstava dobových fotografií bude doplněna o numismatickou expozici s názvem Čím jsme kdy platili, peníze dnes.

Vrbno pod Pradědem: Jak se na Vrbensku žilo? Vše najdete pod jednou Střechou
Foto: Vrbno pod Pradědem
Popisek: Vrbno pod Pradědem

Jde o pokračování úspěšné Výstavy na ulici, kterou zorganizoval Spolek Přátelé Vrbenska. „Až do 26. října si zájemci budou moci prohlédnout unikátní snímky z kulturního i sportovního života na Vrbensku a z historie Vrbna pod Pradědem,“ říká předseda spolku Karel Michalus.

Jedinečná výstava oslovila i starostku Vrbna pod Pradědem Květu Kubíčkovou, která podotkla, že ona sama díky více než 1 500 vystaveným dobovým fotografiím nyní vnímá historický vývoj města a života lidí v něm mnohem intenzivněji. „Uvědomila jsem si mnoho průlomových událostí, které ovlivnily současnost i osobní životy. Vrátily se mi vzpomínky na léta, kdy jsem nějakou dobu pracovala ve Vrsanu, který již dnes ani nestojí, a velmi mě oslovilo také téma sportu. Z Vrbna totiž pochází řada vynikajících sportovců,“ říká starostka a dodává, že vždy je dobré zastavit se, ohlédnout, zavzpomínat, pochopit souvislosti. „Myslím, že výstava oslovila každého po svém. Někdo vzpomněl na určité období s pocitem spokojenosti, jiný s hořkostí nebo bolestí. Někdo srovnává kvalitu života kdysi a nyní, pro někoho jsou vzpomínky spojeny s rodinou nebo přáteli a podobně. To se týká zejména pamětníků, jichž už dnes hodně ubývá. Vítám, že všechny ty vzpomínky a ohlédnutí v čase výstava předává našim dětem a vnukům,“ pokračuje Květa Kubíčková, jež oceňuje široký záběr aktivit Spolku Přátele Vrbenska. „Chrlí jednu akci za druhou a díky tomu město obrovsky propaguje. Musím přiznat, že leckde nám tento spolek v dobrém závidí,“ usmívá se a podotýká, že spolek dokáže svými kulturními aktivitami spojovat lidi.

„Netradiční a různorodé akce konané v průběhu celého roku oslovují nejen naše občany, ale i turisty a zahraniční hosty všech věkových skupin. Zásluhou Spolku Přátelé Vrbenska tady máme nové a přitom už tradiční akce neskutečných rozměrů, jako například Lapkové z Drakova,“ pokračuje starostka a dodává, že ve spolku se sešli opravdoví nadšenci a úžasně pracovití lidé s nebývalou ochotou dělat něco pro druhé. „Dělají to prostě proto, že mají rádi své město a lidi kolem sebe. Vlastně máme štěstí, že v něm působí takoví zapálení lidé, jako předseda spolku Karel Michalus a další. Nedokážu si představit, že by spolek někdy svou činnost ukončil. Vážím si práce všech jeho členů a děkuji za ni.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Ve městě se poprvé uskuteční festival kreativních nadšenců Maker Faire

16:31 Jihlava: Ve městě se poprvé uskuteční festival kreativních nadšenců Maker Faire

Světová přehlídka kreativity Maker Faire zavítá poprvé do Jihlavy. Jednodenní akce se uskuteční 20. …