Vsetín: Hasiči z Jasenky se dočkali opravy zbrojnice

31.12.2015 20:21

Ke konci listopadu skončila téměř půl roku trvající rekonstrukce hasičské zbrojnice na Jasence. Dobrovolní hasiči tak nyní mají k dispozici opravený objekt a navíc nové hygienické zázemí a garáž. Město do rekonstrukce objektu ze čtyřicátých let 20. století investovalo 1,3 milionu korun.

Vsetín: Hasiči z Jasenky se dočkali opravy zbrojnice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Dobrovolní hasiči jsou důležitou složkou chránící majetek svých spoluobčanů, ale často tvůrci kultury a společenského života v jednotlivých městských částech. A právě na hasiče z Jasenky tato definice platí jednoznačně.

Hasičská zbrojnice, kterou jasenečtí hasiči využívají, už ale nevyhovovala rozsahu jejich činností, a proto se obrátili na město s žádostí o opravu objektu. „Vzhledem k záslužnosti práce, kterou dobrovolní hasiči konají, jsme samozřejmě souhlasili a zpracovali projekt na rekonstrukci a přístavbu zbrojnice. Následně jsme z městského rozpočtu uvolnili i potřebné finance na jeho zrealizování,“ uvedl místostarosta Tomáš Pifka s tím, že stavební práce byly zahájeny na konci července letošního roku a dokončeny v listopadu.

Zvenku se budova dočkala opravy fasády včetně výměny dešťových svodů a žlabů. „Budova je také nově napojena na vodovodní síť a kanalizaci,“ dodal místostarosta. Ke stávající zbrojnici je také nově přistavěna garáž, jejíž střecha je napojena na střechu zbrojnice. V původním objektu je nově vybudováno sociální zázemí, tedy sprcha, umývadlo a kuchyňská linka. Toto zázemí včetně klubovny hodlají hasiči využívat mimo jiné i pro schůzky mládežnického hasičského kroužku.

„Čekali jsme jen na dokončení potřebného zázemí, abychom mohli kroužek spustit. Děti jsou, dva proškolené instruktory máme také,“ uvedl velitel jednotky SDH Jasenka Jan Malý s tím, že hasiči na Jasence se spolupodílejí na většině akcí spolku Horní Jasenka (http://www.horni-jasenka.cz), jehož je mnoho hasičů členy.

„Našimi samostatnými akcemi jsou soutěž v silovém víceboji TFA Jasenka, Fašankový průvod, Mikulášský průvod, v loňském roce jsme pořádali hasičské odpoledne a také ples SDH Jasenka. Podrobnější informace o naší činnosti najdete na www.sdhjasenka.cz,“ uzavřel Malý. 

Stávající objekt hasičské zbrojnice na Jasence byl postaven na místě původní stavby, která byla stržena v roce 1932. V roce 1949 byla na zbrojnici instalována také požární siréna. V současné době má SDH Jasenka 57 členů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

20:27 Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

Úsporu elektrické energie až o 90 % přinese městu Litoměřice projekt „Obnova soustavy veřejného osvě…