Vsetín: Hřiště U Huti bude „přátelské k autistům“

08.05.2020 16:58

Vsetínská radnice se rozhodla vyjít vstříc dětem s poruchou autistického spektra a označila jedno z hřišť v sídlišti Ohrada jako hřiště přívětivé k autistům. Autistické děti si zde mohou hrát s ostatními, aniž by měly nasazenu ochrannou roušku na obličeji. Dle nařízení vlády byly totiž od této povinnosti oproštěny.

Vsetín: Hřiště U Huti bude „přátelské k autistům“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Současná pandemie koronaviru a bezpečnostní a hygienická opatření komplikují život mnoha skupinám lidí. Jednou z povinností je nosit roušky či jinou ochranu úst a nosu. Dle nařízení vlády však byli autisté od této povinnosti oproštěni, neboť není v možnostech jejich, ani jejich rodičů a asistentů, zajistit, aby měli ochranu úst a nosu stále na obličeji.

Pohyb autistických dětí bez roušky na venkovních hřištích však v minulých dnech přinesl řadu nedorozumění a konfliktů pramenících z neznalosti této výjimky ostatními rodiči, stejně jako z nedodržování dvoumetrových odstupů, kterého autisté nejsou v řadě případů schopni.

„Obrátili se na nás pedagogové i rodiče autistů, abychom jim pomohli tuto situaci vyřešit. Rozhodli jsme se tedy jedno z hřišť, a sice U Huti v sídlišti Ohrada, které je nejblíže ke škole na ulici Turkmenská, které děti s touto vývojovou poruchou navštěvují, označit jako ´hřiště přívětivé k autistům´,“ vysvětlila místostarostka Simona Hlaváčová s tím, že toto hřiště není vyčleněno pouze autistům, ale jeho ostatní uživatelé by měli být srozuměni s tím, že pokud na hřišti autistické dítě bude, nemusí roušku na obličeji mít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…