Vsetín: Oprava nadjezdu se odkládá

20.05.2016 18:01

Rekonstrukce mostu Pionýrů, jejíž začátek byl plánován na letošní červenec, se odkládá, a to na příští rok. Důvodem je nutnost vypsat novou veřejnou zakázku.

Vsetín: Oprava nadjezdu se odkládá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Oprava za téměř 200 milionů korun má být financována především z dotace Evropské unie. I přes odložení zahájení prací by Ředitelství silnic Zlínského kraje (ŘSZK), jež je investorem rekonstrukce, nemělo o tyto peníze přijít. Až na léta 2018 a 2019 se přesouvá i stavba tzv. Rampy Mostecká, tedy nového sjezdu z obchvatu Vsetína na výpadovku směrem na Zlín.

ŘSZK počítalo se zahájením opravy nadjezdu, který je se svými 425 metry nejdelším silničním mostem ve Zlínském kraji, letos v létě. Kvůli rostoucí ceně zakázky, která překročila hranici pro podlimitní výběrové řízení, však zadavatel musel zadávací řízení zrušit. V průběhu zadávacího řízení totiž bylo na základě žádostí dodavatelů o dodatečné informace zjištěno, že je nutné upravit soupis prací, dodávek a služeb nezbytných k úplné realizaci zakázky. „Na základě provedených úprav však došlo ke změně předpokládané ceny, což má za následek překročení limitu pro podlimitní veřejnou zakázku. Jako zadavatel bychom se tak dopustili porušení zákona, neboť veřejná zakázka nebyla zadávána postupem stanoveným v zákoně pro nadlimitní veřejné zakázky. Současné zadávací řízení jsem proto musel zrušit,“ vysvětlil ředitel ŘSZK Bronislav Malý, podle něhož je pravděpodobné, že stavba bude zahájena až příští rok. „ŘSZK nyní vyhlásí zadávací řízení znovu jako nadlimitní veřejnou zakázku. Tím se však výběr zhotovitele o několik měsíců opozdí,“ řekl dále Malý, který je přesvědčen, že odložení termínu zahájení opravy nebude mít vliv na získání až 90procentní dotace, s níž kraj na tuto akci počítá.

Současně s odkladem opravy nadjezdu bude odložena i plánovaná rekonstrukce veřejného osvětlení na nadjezdu a také oprava napojení chodníků na obou stranách mostu na další komunikace pro pěší. „Na tyto akce jsme měli v městském rozpočtu vyčleněno přibližně 700 tisíc korun, které tak nyní přesuneme až na příští rok,“ vysvětlil místostarosta Tomáš Pifka.

Další z velkých silničních staveb, a to tzv. Rampa Mostecká, která by měla odstranit z hlediska bezpečnosti rizikovou křižovatku při výjezdu ze Vsetína směrem na Valašské Meziříčí v Rokytnici, bude pravděpodobně zahájena až v polovině roku 2018. Alespoň to vyplývá z informací poslance Parlamentu Petra Kořenka. „I přes naši snahu se nám nepodařilo termín zahájení stavebních prací zkrátit,“ uvedl Kořenek, který spolu se starostou a senátorem Jiřím Čunkem v Praze prosazoval zahájení prací už příští rok. „Přípravy probíhají, ale samotná stavba je nyní plánována až na červenec 2018 až prosinec 2019,“ dodal Kořenek.

„Rampa Mostecká je pro nás důležitá hlavně z hlediska bezpečnosti a plynulosti dopravy. Sjezd ze silnice I/57 od Valašského Meziříčí přímo na Zlín odstraní kritické křížení nad benzinkou Shell, které je místem častých dopravních nehod,“ uvedl místostarosta Pifka s tím, že město vychází investorovi, jímž je v tomto případě Ředitelství silnic a dálnic ČR, co nejvíce vstříc.

V příštích několika letech se tak řidiči na Vsetíně musí připravit na komplikace v dopravě. Ve stejnou dobu se zde totiž sejde několik velkých staveb. Kromě uvedených dvou to bude především stavba nové nákupní galerie u nádraží, jež by měla začít ještě letos na podzim, a také plánovaná rekonstrukce vlakového nádraží spojená s přestavbou přednádražního prostoru a autobusového nádraží. Ta by měla být předběžně zahájena v roce 2018 a dokončena v roce 2021.

„Posun termínů zahájení staveb je pro nás nepříjemný. Není to pro město dobrá zpráva. Naší snahou bylo, aby se stavělo postupně a dopravní komplikace tak byly co nejmenší,“ uvedl ke změně termínů staveb starosta Jiří Čunek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…